Claus Hjort Frederiksen, a liberális Venstre párt politikusa közleményében jelentette be pénteken, hogy a dán büntetőtörvénykönyv alapján megsértette a véleménynyilvánítás korlátait. Leszögezte, hogy képviselőként nyilatkozott egy politikai kérdésben, és ehhez nincs mit hozzáfűznie.

A volt miniszter ugyanakkor nem árulta el, hogy pontosan milyen jellegű információk továbbadásával gyanúsítják. Ugyanakkor több dán sajtóorgánum is arról írt, hogy 

Frederiksen Dánia és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) együttműködése kapcsán kerülhetett bajba. 

 

Claus Hjort Frederiksen volt dán védelmi miniszter és Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár a megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a koppenhágai Kastellet erődítménynél 2019. április 4-én. Fotó: Claus Bech / Ritzau Scanpix /AFP

Az együttműködést egyébként a politikus, aki 2016 és 2019 között töltötte be a védelmi tárca vezetőjének tisztségét, több alkalommal is megerősítette.

A dán büntetőtörvénykönyv 109. cikkelye államtitok továbbadásáról, illetve nyilvánosságra hozataláról rendelkezik. Az említett paragrafust eddig csak ritkán alkalmazták. Nemrég azonban Lars Findsen, a dán külföldi hírszerzés hivatalából felfüggesztett főigazgatója esetében merült fel, aki december vége óta vizsgálati őrizetben van bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásának gyanújával.