Az Egyesült Királyság megkezdte kijevi nagykövetsége személyzetének kivonását válaszul a Moszkva általi növekvő fenyegetésre, mivel az ukrán–orosz határon továbbra is magas a feszültség, attól tartva, hogy a Kreml inváziót tervez – írja az orosz RT.

Fotó: Anadolu Agency / AFP

A Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) honlapján közzétett frissítésből kiderült, hogy 

London úgy döntött, hogy „ideiglenesen” kivonja egyes alkalmazottait és hozzátartozóikat Kijevből, 

megjegyezve, hogy a nagykövetség továbbra is nyitva tart, és továbbra is segítséget nyújt brit állampolgároknak Ukrajnában.

Az Egyesült Királyság útlevéllel rendelkezőit is felszólították, hogy regisztrálják jelenlétüket az országban. 

A VG korábban megírta, hogy az amerikai külügyminisztérium „a folyamatos orosz katonai fenyegetésre” és a súlyos koronavírus-járványra hivatkozva Ukrajna elhagyására szólított fel vasárnap minden amerikai diplomatacsaládot, a külképviseleti személyzet minden olyan tagját, akinek jelenlétére ott nincs feltétlenül szükség.

Moszkva többször is visszautasította azt a vádat, hogy támadásra készülne, noha nagy katonai erőt – mintegy százezer katonát – vont össze az ukrán határ mentén. 

A nyugati országok szerint Moszkva így akarná megakadályozni, hogy Ukrajnát felvegyék a NATO-ba.

Magas rangú washingtoni tisztségviselők arról is beszámoltak, hogy Joe Biden elnök fontolgatja további amerikai katonák vezénylését az Ukrajna térségében lévő NATO-tagországokba, miután szombaton Camp David-i üdülőjében tanácskozott erről nemzetbiztonsági kabinetjével.  

A Danube Institute vezető kutatója, Anton Bendarzsevszkij a VG podcastnak elmondta, hogy 

senkinek sem érdeke a háború, de az Egyesült Államok lépéskényszerbe került az ukrán válság során. 

A valószínűsíthető szankciók egy része betarthatatlan, például egyáltalán nem reális, hogy Európa ne vásároljon gázt Oroszországtól.