Nagy vihart kavart az Australian Open döntése azzal kapcsolatban, hogy Novak Djokovic (Novak Đoković) felmentést kap az oltási kötelezettség alól. A vitában szerdán az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison is megszólalt – írja a Reuters.

Morrison szerint a teniszezőnek az országba érkezve bizonyítania kell majd, hogy a felmentés oka valós, ellenkező esetben a következő géppel utazhat is haza. A versenyszervező szerint a mentességért folyamodó 26 induló közül Djokovic volt a több felmentést kapó egyike, a döntés során a kérelmeket név nélkül bírálták el.

Fotó: OSCAR GONZALEZ / AFP

Az ausztrál miniszterelnök az ország tagállamainak vezetőivel találkozott a koronavírus-járvány kezelése kapcsán, és az ezután tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a teniszező nem számíthat különleges bánásmódra.

A határokat és a vízumokat felügyelő szövetségi kormány nem volt része a mentességet biztosító folyamatnak, ugyanakkor Morrison szerint több példa is volt, amikor eltekintettek az oltási kötelezettségtől, amennyiben az igénylő tudta igazolni kérelme jogosságát. Ezért a kérdés nem egyedi, hanem azon múlik, hogy a sportoló alá tudja-e támasztani a kivételezés indokoltságát.

A teniszező számára kedvező döntés a 16 évesek több mint 90 százalékát beoltó Ausztráliában széles körű kritikákat váltott ki, különösen, hogy az Australian Opennek otthont Melbourne a világ egyik leghosszabb karanténján van túl és az omikron-variáns terjedése miatt rekordmennyiségű fertőzöttet regisztrál.

Victoria állam sportminisztere szerdán a miniszterelnök megszólalása előtt arról beszélt, hogy megérti, ha sokan csalódtak a döntés miatt, de szerinte a döntési folyamat rendkívül stabil.

A felmentést többek között korábbi vakcinák mellékhatásai, közelmúltban történt nagyobb műtét vagy szívizomgyulladás, illetve hat hónapnál nem régebbi fertőzés indokolhatják.