Az amerikai nagykövetség ellen rakéta-sorozatvetőkből indítottak támadást csütörtökön Bagdadban az iraki hadsereg közlése szerint. A támadásban egy iraki gyermek és egy nő megsebesült, ugyanakkor a közlemény nem említ sok részletet a támadással kapcsolatban. Annyit lehet tudni, hogy az egyik rakéta egy iskolába csapódott, ám azt, hogy a két sebesült itt szerezte-e sérüléseit szintén nem tudható.

Az iraki hadsereg szerint két-három rakétát lőhettek ki a diplomáciai komplexum ellen, amiből legalább kettőt a követség rakétaelhárító rendszere megsemmisített.

Iraki csapatok a bagdadi, az Egyesült Államok nagykövetségének helyt zöld zóna közelében, még egy tavalyi rakétatámadás után

Fotó: Sabah ARAR / AFP

Az elmúlt években már tucatnyi támadást intéztek az Egyesült Államok bagdadi képviselete és az amerikai csapatok által használt támaszpontok és más diplomáciai létesítmények ellen Irakban és Szíriában, és az idei évben sem ez az első támadás, ugyanakkor ezek mindeddig alig okoztak károkat.

Az idén az incidensek hulláma Kászim Szulejmáni halálának második évfordulóján kezdődött. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án dróntámadással likvidálta Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének vezetőjét Bagdadban. A támadásban az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, iraki síita milícia egyik vezetője, Abu Mahdi al-Muhandisz is meghalt. Irán már akkor megfogadta, hogy bosszút fog állni.

Teherán a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulatán, illetve az iszlám köztársasághoz fűződő milíciákon keresztül bír jelentős befolyással az iraki és a szíriai viszonyokra.