Visszautasította az orosz koronavírus-tesztet Emmanuel Macron moszkvai látogatása során, erősítette meg a Kreml a BBC szerint. A francia elnök döntését az a félelem indokolta, hogy így az oroszok megszerezhetik a DNS-ét, így a teszt hiányában távolságot tartva tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kezet sem fogtak és a tárgyalásba is egy négy méter hosszú asztal két végéről kapcsolódtak be.

Fotó: Sputnik via AFP

A francia diplomaták szerint Macront választás elé állították a kérdésben, és a francia elnök a következmények tudatában döntött a teszt kihagyása mellett, mondván elfogadhatatlan, hogy az elnök DNS-e az orosz titkosszolgálatok kezébe kerüljön, noha azzal kapcsolatban nem árult el részleteket, hogy annak ismeretét az oroszok mégis hogyan tudnák hasznosítani.

Az Elysée palota egy forrása a BBC kérdésére ezt még azzal egészítette ki, hogy a távolságtartás nélküli találkozó kívánalmai nem voltak kompatibilisek Macron időrendjével sem.

A Kreml részéről Dmitrij Peszkov szóvivő megerősítette, hogy az orosz teszt helyett a távolságtartást választotta a francia vezető, ami nem befolyásolta a tárgyalást. Amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök Moszkvában járt, ő is a hosszú asztal végéről tárgyalt az orosz elnökkel, ugyanakkor Kasszim-Zsomart Tokajev kazah vezető látogatásán készültek kézfogásos felvételek és ő egy kis kávézóasztal mellett tárgyalt Putyinnal.