Egy friss dél-afrikai kutatás deríthet fényt arra, hogy miért érkezik számos új koronavírus-variáns Dél-Afrikából – derül ki egy a Bloombergen közzétett cikkből.

A Stellenbosch és a University of KwaZulu-Natal egyelőre szakmai lektoráláson még nem átesett tanulmánya egy olyan nő esetében vizsgálta a fertőzés lefolyását, aki HIV-fertőzött volt, ám nem szedett a betegség kezelése céljából gyógyszert. A kilenc hónapig tartó koronavírus-fertőzés során szervezetében 21 mutációja jött létre a vírusnak. Amikor a 22 éves nő megkapta a retrovírus elleni kezelést, szervezete hat és kilenc hét között képes volt megküzdeni a koronavírussal.

Fotó: Shutterstock

A kutatás újabb bizonyítékot szolgáltat azon elmélet mellett, mely szerint 

a legyengült immunrendszerű emberek – mint például a kezelésben nem részesülő HIV-fertőzöttek – szervezetében a Covid mutációja gyorsabb, ami új változatok kialakulásához vezethet. 

Dél-Afrikában azonosították a béta- és az omikron-variánst is, miközben az országban tombol az egyik legdurvább HIV-járvány is. A 60 milliós lakosságból 8,2 millióan küzdenek a betegséggel és a szubszaharai Afrikában található a HIV-fertőzöttek 70 százaléka.

A kutatók szerint is lehetséges, hogy ez szerepet játszik az új variánsok kialakulásban, aláhúzva a betegség kezelésének szükségességét. 

A vizsgált alany szervezetében kialakult mutációk közül 10 a tüskefehérjét érintette, míg 11 más típusú volt. Több ezek közül hasonló volt az omikron- és lambda-variánsok esetén tapasztalt változásokhoz, és több olyan is volt, amely az antitestek elkerülését segítette.