A CNBC beszámolója szerint egy New York-i bíró csütörtökön úgy rendelkezett, hogy Donald Trump volt amerikai elnöknek és két felnőtt gyermekének eleget kell tennie a bírósági idézéseknek, és eskü alatt kell válaszolniuk a kérdésekre, továbbá bizonyítékokat kell átadniuk a Trump Organization ellen indított polgári nyomozáshoz.

Fotó: ALEX EDELMAN / AFP

Az ítéletre a manhattani legfelsőbb bíróságon tartott meghallgatás után került sor, ahol Trump, ifjabb Donald Trump és Ivanka Trump ügyvédei Letitia James főügyész asszonyt támadták, aki szerintük politikailag elfogult vizsgálatot folytat, és megsérti az idősebb Trump alkotmányos jogait.

Letitia James azt vizsgálja, hogy a Trump Organization szándékosan helytelenül adta-e meg a tulajdonába tartozó különböző ingatlanok értékbecslését, hogy kedvezőbb hiteleket, biztosítási díjakat és adókedvezményeket kapjon.

A céget ifjabb Donald Trump testvérével, Eric-kel vezeti, azonban korábban Trump lánya, Ivanka is ült a főigazgatói székben.

Trump ellen a manhattani kerületi ügyészségen is folyamatban van büntetőeljárás ugyanezekkel az ügyekkel kapcsolatban. Az ügyészi vizsgálatot James által kirendelt nyomozók segítik.