Beszélni fog orosz kollégájával, Szergej Lavrovval szombaton Anthony Blinken amerikai külügyminiszter – közölte a Fidzsi szigetén tartózkodó politikus, aki szerint ha Oroszország a támadás mellett dönt, akkor Washington és szövetségesei gyorsan bevezetik az előkészített szankciókat. Mint mondta, ha Moszkva valóban érdekelt a diplomáciai megoldásban, abban az Egyesült Államok hajlandó szerepet játszani – olvasható a Reuters tudósításában.

Fotó: KEVIN LAMARQUE / AFP

Ugyanakkor hozzátette, hogy felkészültek az orosz támadásra is, mely esetben a szankciók mellett segítséget nyújtanának Ukrajnának és megerősítenék a keleti szárnyát. Elmondta, hogy amikor Lavrovval beszél, rá fog kérdezni arra, hogy mi Moszkva válasza az amerikai javaslatokra. Mindenestre az, hogy az oroszok minden esetben a feszültség fokozása mellett döntöttek, nem túl biztató.

Minden lehetőségre felkészültünk

– zárta sorait Blinken.

Pénteken majdnem két éve nem látott mértékben gyengült a rubel, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy bármelyik pillanatban megindulhat az invázió Ukrajna ellen. Az orosz deviza 3,2 százalékkal, 77,27-es szintre gyengült a dollárhoz, a Reuters szerint ekkora esésre a koronavírus-sokk, 2020 márciusa óta nem volt példa. Csütörtökön még 74,25 rubelt ért egy dollár, ami a legerősebb szint volt január eleje óta.