Korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Közleményükben azt írták: 

a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A megalapozott gyanú lényege szerint 

2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. 

Ezen túlmenően, 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi hárommillió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben - írták az ügyészségi közleményben. Hozzátették: a gyanúsított legalább három alkalommal vett át alkalmanként hárommillió forint készpénzt. A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatóak – írták. 

Korábban az Origo számolt be arról, hogy házkutatást tartottak a zuglói önkormányzatnál, Horváth Csaba (MSZP) polgármester otthonában és egy parkolási társaságnál. 

Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a zuglói polgármesteri hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban 

– közölte Horváth Csaba polgármester a közösségi oldalán. Azt is írta: az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerik, de mindenben együttműködnek az ügyészséggel.

Amint többet tudunk, tájékoztatjuk a közvéleményt

– tette hozzá.

Hadházy Ákos, a körzet ellenzéki képviselőjelöltje szintén a Facebookon azt írta: 

a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai. 

 

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI