Egyre nagyobb erőket von össze Oroszország az ukrán határ mentén, annak ellenére, hogy hivatalosan mindkét fél a békés megoldásra törekszik. Már a műholdfelvételeken is látszik, hogy az orosz haderők szép számban gyülekeznek Fehéroroszországban és a Krím-félszigeten is. A Maxar vállalat által készített képeken látszódik, hogy szeptemberhez képest a Krím-félszigeten található Novoozernoe tábor területén megduplázódott az épületek száma. 

Ebből a cég arra következtet, hogy már elindultak a csapatösszevonások és várhatóan óriási erőket telepítenek ide a közeljövőben.

Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT / AFP

A Maxar szerint a környéken megélénkült a gyakorlatozás, éles lőszert is használtak a tüzérségi egységek. Ezt a képeken látható friss kráterekkel is bizonyították. A két helyszín, ahol a hadsereg nyomai láthatóak 50, illetve 220 kilométerre van Ukrajnától. A CNN értesülései szerint nagyjából 74-76 orosz zászlóalj állomásozik az ukrán határ mentén, egy zászlóaljban nagyjából ezer katona szolgál. A felvételek alapján arra következtetnek, hogy még 15-20 zászlóalj érkezhet a térségbe a következő napokban.

Az orosz erők emellett rakétakilövőállásokat is telepítettek a határra, ezekből már közel 50 darabot fedeztek fel.

Joe Biden amerikai elnök múlt héten mondta azt egy beszédében, hogy véleménye szerint Oroszország februárban megindíthatja az offenzívát Ukrajna ellen.