A müncheni bíróságon csütörtökön kezdetét vette annak az orosz kutatónak a pere, akit azzal vádolnak, hogy Oroszország számára kémkedett az európai Ariane űrhajóhordozórakéta-projektben – adta hírül a Reuters.

A csak Ilnur N. néven azonosított vádlottat 2021-ben tartóztatták le Németországban.

A bírósági tárgyalás újra felhívja a figyelmet az orosz hírszerzés németországi tevékenységére, ami nyilván nem segíti csökkenteni a nyugati hatalmak és Oroszország között az ukrajnai események hatására kiéleződött feszültséget.

 

Az ügyészség szerint az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) kereste meg először a vádlottat, minden bizonnyal 2019 folyamán, és ő kész volt együttműködni velük.

A gyanúsított az Augsburgi Egyetemen, egy űrkutatási központban dolgozott. Ebben a német városban zajlik az Ariane 6 következő generációs hordozórakéta gyártásának nagy része is.

Az Airbus és a francia Safran közös tulajdonában lévő ArianeGroup az egyik legmeghatározóbb szereplője a gyorsan növekvő globális hordozórakéta-piacnak. Azonban éles verseny zajlik, melyben olyan magánszektorbeli óriások is becsatlakoztak, mint SpaceX vállalata, és a Jeff Bezos nevével fémjelzett Blue Origin, de természetesen az orosz Roszkoszmosz is jelentős szereplő.

A német kémelhárítás szerint Németország gyakori célpontja az orosz hírszerzésnek.

Decemberben egy német bíróság megállapította, hogy minden bizonnyal orosz ügynökök állnak egy csecsen disszidens 2019-es, Berlin központi parkjában történt meggyilkolása mögött. A bíróság terrorizmusnak minősítette az esetet. Oroszország akkor is tagadta, hogy köze lenne az esethez.