Újabb válsághelyzet alakulhat ki a Koreai-félszigeten, ha Phenjan beváltja fenyegetéseit, és újra nagy hatótávolságú rakétákat tesztel – figyelmeztetett csütörtökön Dél-Korea elnöke.

Mun Dzsein nemzetközi hírügynökségeknek nyilatkozva hangsúlyozta:

ha Észak-Korea „megszegi a nagy hatótávolságú rakétakísérletekre vonatkozó moratóriumot, a Koreai-félsziget azonnal visszacsúszhat az öt évvel ezelőtt tapasztalt válságos állapotba”.

Phenjan januárban hét rakétakísérletből álló tesztsorozatot hajtott végre, amire 2017 óta nem volt példa. Akkor Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalásokra akarta késztetni Donald Trump amerikai elnököt.

Mun Dzsein Fotó: AFP

Később, a két vezető közötti 2019-es tárgyalások során a megbeszélések „nagyon szerencsétlen” módon megszakadtak – mondta Mun, aki úgy vélekedett, hogy a két félnek fokozatosabb megközelítést kellett volna keresnie egy kevésbé becsvágyó megállapodás elérése érdekében.

„Jobb lett volna egy nagy alkut kötni. Ha ez túl nehéz lett volna, úgy gondolom, hogy egy kis egyezségre kellett volna törekedni a fokozatos megközelítés jegyében” – fejtette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy közte és Kim Dzsongun között a szükséges kapcsolat nem szűnt meg.

A tárgyalások kudarca után Phenjan megduplázta a fegyverkészletének fejlesztésére irányuló erőfeszítéseit, és idén januárban azzal fenyegetőzött, hogy véget vet a nagy hatótávolságú rakétákra és nukleáris kísérletekre vonatkozó, saját maga által elrendelt moratóriumnak.

Fotó: AFP

Még ha Trump utódja, Joe Biden mérsékeltebb diplomáciát folytat is Észak-Koreával szemben, Mun arra számít, hogy egy napon újabb csúcstalálkozóra kerül sor az amerikai és az észak-koreai vezető között. „Ez csak idő kérdése” – tette hozzá.

Mun Dzsein, aki elnöksége öt éve alatt tárgyalásokat szorgalmazott, májusban távozik tisztségéből, mivel az alkotmány értelmében nem indulhat újra az elnöki posztért. Utódját március 9-én választják meg.