Egyre intenzívebben vádolják az oroszok Ukrajnát azzal, hogy nukleáris vagy biológiai fegyvereket fejleszt, állítja a brit védelmi minisztérium.

Közlésük szerint régóta építi ezt a narratívát az orosz fél, azonban most várhatóan még inkább fel fognak erősödni az ilyen típusú megnyilvánulások „az Ukrajna elleni orosz invázió visszamenőleges igazolásának részeként”.

Eközben az ukrán hadsereg azzal vádolja Oroszországot, hogy pszichológiai hadviseléshez folyamodik, melynek során az orosz erők propagandamunkát folytatnak a megszállt területeken, hogy befolyásolják a helyi lakosokat.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn újabb részleteket tett közzé a korábban Igor Konasenkov katonai szóvivő által hangoztatott állítással kapcsolatban, miszerint Ukrajnában amerikai finanszírozású katonai biológiai kísérletek folytak.

Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka szerint egy több mint 30 biológiai laboratóriumból álló ukrajnai hálózat a nemzetközi jog megsértésével, szintetikus biológiai módszereket alkalmazva, egyebek között mikrobák patogén tulajdonságainak felerősítésén dolgozott.

A tábornok azt állította, hogy a lvivi biolaboratóriumban pestis, lépfene és brucellózis kórokozóival, a harkivi és poltavai laboratóriumokban pedig diftéria, szalmonellózis és vérhas kórokozóival dolgoztak. Az orosz hadsereg birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium február 24-én, az orosz invázió kezdetének napján elrendelte a laboratóriumokban lévő biológiai anyagok haladéktalan megsemmisítését és a biológiai programok sürgős leállítását.

Kirillov a laboratóriumok munkáját összefüggésbe hozta azzal, hogy a kanyaró előfordulása százszorosára nőtt Ukrajnában, és hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, magas a kockázata a gyermekbénulás kitörésének az országban. Szavai szerint Ukrajna több ezer, elsősorban „szláv etnikumú” beteg szérummintáját küldte el az amerikai hadsereg Walter Reed Katonai Kutatóintézetébe a Covid–19 elleni gyógyszerek tesztelése ürügyén.

Az iraki háború idején Amerika azt állította, hogy Szaddám Huszein tömegpusztító fegyvereket fejleszt, azonban később kiderült, hogy ezek a híresztelések hamisak voltak.