A Distinctive Assets 20 éve minden Oscar-gálára összeállítja a Mindenki nyer nevű ajándékcsomagját. Ezt az összes legjobb színész és rendező kategóriában jelölt megkapja. Az idei, 94. díjátadón a emelték a tétet, hiszen nemcsak luxustermékek lesznek a csomagban, hanem egy skóciai „birtokról” szólót tulajdoni lap is – írta meg a Fox Business.

Ennek az a különlegessége, hogy akinek a nevére szól, az Skóciában Laird lesz, ami magyarul a földbirtokos (földesúr vagy földesúrnő) megfelelője.

Tehát az Oscar-jelöltek az idén Glencoe-ban szereznek egy kis darab földet, aminek eredményeként Lady vagy Lord titulust kapnak. Az ajándékot felajánló Highland Titles nevű cég korábban megvásárolt egy nagyobb területet a skót Glencoe-völgyben, hogy aztán kisebb darabokra osztva (1–10 négyzetméterenként) árusíthassa a földtulajdont, ezzel papíron nemesi címet kínálnak pénzért.

Ezt a tevékenységet egy 1979-es skót jogszabályra alapozva végzik. Hivatalosan a nemesi címhez a tulajdon megszerzése mellett a vásárlót be kellene jegyezni a skót nyilvántartásba, ami egy hosszabb jogi procedúra. Viszont egy 1979-es törvény szerint az elhanyagolható mértékű földtulajdont nem lehet a hatóságnál bejegyezni, ennek az az oka, hogy csökkentsék a közigazgatási ügyterhet. Ezt a kiskaput használta ki a vállalat, így papíron nemessé válik, aki megvásárol tőlük egy kis darabka földet. Jogilag természetesen ennek nincs relevanciája, semmiféle előjoggal nem jár ez a cím, illetve a hivatalos okmányokra sem lehet felvezetni a Lady vagy Lord titulust. Ennek inkább szimbolikus jelentősége van. 

Az Oscar-jelöltek a szimbolikus nemesi cím mellé kapnak ritka és nagyon drága kozmetikai cikkeket, illetve élelmiszereket. Egyik különlegessége a csomagnak a csokoládéba mártott perecek ehető aranyszórással.

Emellett egy all inclusive utazás is lesz a pakkban, hogy a frissen nemessé avanzsált színészek és rendezők 10 napon keresztül élvezhessék földbirtokuk vendégszeretetét egy skóciai várban elszállásolva.

Fotó: Courtesy

Az ajándékcsomagot összeállító Distinctive Assets tulajdonosa, Lash Fary szerint az idén különösen értékesre duzzadt ajándékcsomag célja, hogy kifejezzék elismerésüket a filmes szakma kiválóságai felé az elmúlt két évben tanúsított munkájuk után.

Az idei csomaggal az összes érintett kitartó munkája előtt tisztelgünk az elmúlt két év kihívásai után. Az idei gála egy mérföldkőhöz ér, és jelentős évfordulót ünnepelhet a szakma

– mondta Fary.

Az idei Oscar-díj-átadó ünnepség házigazdája Amy Schumer és Regina Hall színésznők lesznek. Az előző években bevett gyakorlat szerint a műsor hosszát megkurtították a rendezők, és nem minden díjat adnak át élőben. Nyolc díj kiosztását még a rendezvény előtt megejtik, és ezeket csak felvételről fogják bejátszani az egyenes adásban. Ezzel próbálják a műsort feszesebbre venni, hogy megfordítsák a nézettség évek óta tartó zuhanását. Ennek ellenére a filmipar egészében felháborodást váltott ki a döntés. 

Az idei Oscar-díj-átadó ünnepség március 27-én lesz.