Görögország három fregattot és hat vadászbombázót vásárol Franciaországtól mintegy négymilliárd euró értékben – jelentette a görög közszolgálati televízió és több helyi hírportál. 

Az erről szóló egyezményeket csütörtök este írta alá Florence Parly francia védelmi miniszter és görög hivatali partnere, Níkosz Panagiotopulosz Pireusz kikötőjének közelében, egy 112 éves, múzeumként szolgáló hadihajó fedélzetén. 

Értesülések szerint a korszerű Belharra osztályhoz tartozó fregattok közül kettő 2025-ig készül el, míg a harmadikat 2026-ban szállítják le. A szerződési opció tartalmazza negyedik hajó beszerzését is. 

A harci repülők esetében Rafale vadászbombázókról van szó, ezekből Athén már vásárolt tizennyolc darabot. 

Görögország és Franciaország 2021 szeptemberében kötött szorosabb védelmi és biztonsági együttműködést szolgáló stratégiai megállapodást. 

Hírügynökségek a fegyverbeszerzéssel kapcsolatban felidézik Athénnak a földközi-tengeri gázmezők kiaknázása miatt Ankarával kialakult vitáját, amely 2020-ban több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem katonai konfliktusba sodródtak. Párizs a vitában Athén oldalára állt. Ankara ugyanis számos feltáró fúrást végeztetett, amellyel kiváltotta a térség országainak tiltakozását. Az állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot, miután olyan vizeken zajlanak, amelyeket Görögország és Ciprus saját különleges gazdasági övezetének tart.