Az országai 2020-ban a szociális védelmi kiadásaik után az egészségügyre fordították a legtöbbet az államháztartási költéseik között – derül ki az Eurostat jelentéséből.

A 8 százaléka betegellátásra jutott

Az egészségügyre fordított kormányzati kiadások 2019-hez képest 1 százalékponttal nőttek, 2020-ban a tagállamok általában a bruttó hazai termék (GDP) 8 százalékát költötték a betegek ellátására, szemben a 2019-es 7 százalékos ráfordítással – írja az Európai Unió Statisztikai Hivatala.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A növekedés oka a nominális GDP csökkenése és az állami egészségügyi kiadások növekedése, ami a koronavírusjárvány miatt történt.

2020-ban 1073 milliárd eurót költöttek a tagállamok az egészségügyre, szemben az egy évvel korábbi 978 milliárd euróval

– írja az Eurostat jelentése.

Az egészségügyi kiadások legfontosabb tételei ezek voltak:

  • a kórházi szolgáltatások, erre a GDP 3,4 százalékát költötték,
  • a járóbetegellátás, erre a GDP 2,5 százaléka jutott,
  • és az orvosi eszközök, készülékek és berendezések beszerzése, erre a tagállamok a GDP 1,2 százalékát fordították.

2020-ban Csehországban, Ausztriában (9,2 százalék) és Franciaországban (9 százalék) voltak a legmagasabb a GDP-hez viszonyított egészségügyi kiadások. Lettország, Lengyelország és Írország sereghajtók voltak az egészségügyi költéseikkel a pandémia kirobbanásának évében. Utóbbi két országban a GDP 5,4 százaléka jutott az egészségügyre. 

Ciprus, Málta, Magyarország

Az egészségügyre fordított államháztartási kiadások GDP-hez viszonyított arányának legnagyobb növekedését Ciprus érte el, a szigetország 2020-ban a GDP-je 5,9 százalékát, míg 2019-ben 3,5 százalékát fordította a betegek ellátásra.

Málta is nagyot ugrott, ahol 2020-ban a GDP 7,2 százaléka jutott az egészségügyre, szemben a 2019-es 5,2 százalékhoz képest.

Magyarország a növekedés tekintetében a harmadik helyet foglalja el,

mivel 2020-ban a GDP 6,4 százaléka jutott az állami egészségügyi kiadásokra, szemben az egy évvel korábbi 4,5 százalékos GDP költéssel.