Ahogy korábban a VG beszámolt róla, egy esetleges atomtámadástól és sugárzástól tartanak a szlovákok, ezért megrohamozták jódért a gyógyszertárakat, ahol emiatt hiány alakult ki az egyébként ritkán vásárolt készítményből. A szlovák egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott: egyértelműen nem javasolják, hogy az emberek ezeket a tablettákat szedjék.

Magyarországon is kezdik elkapkodni a jódtartalmú készítményeket a patikákból 

– közölte az RTL Híradó a Nemzeti Népegészségügyi Központ információra hivatkozva.

Fotó: Shutterstock

Egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy milyen készítményeket, jódtartalmú tablettákat lehet vásárolni megelőzésre

– fogalmazott Marjai Tamás, a négyszáz patikát tömörítő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Az indokolatlanul szedett jódtartalmú készítmények ugyanakkor befolyásolhatják a pajzsmirigy hormonműködését. Ha ezekből a termékekből egyszerre nagy mennyiséget vesz be valaki, mérgezéses tünetek jelentkezhetnek. A fertőtlenítésre használt jódkészítményeket senki ne próbálja meginni, mert ezek nagyon nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így

ha közvetlenül fogyasztják el, szinte biztos, hogy mérgezés lesz a vége 

– hívta fel a figyelmet a szakember.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan méri a levegő radioaktivitás-tartalmát, benne a radioaktív jód mennyiségét is, jelenleg pedig a szervezet tájékoztatása szerint nincs radioaktív jódkibocsátás.