Amit most látunk az a krízisnek az eleje – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő hozzátette, egyre 

több menekült jön belső Ukrajnából, de sokan jönnek 3. országbeliek, indiaiak, nigériaiak. Megállapodást kötöttek az érintett országokkal, így például az indiai diákok hazajutását is segíteni fogják. 

Ők nem maradnak Magyarországon, ehhez nyújtunk segítséget – tette hozzá.

Az ideérkezők 70-80 százaléka továbbmegy

A magyar kormánynak rengeteg feladata van, határvédelem, katonai események feltérképezése. Kárpátalja viszont még nem katonai terület, ami nagyon nagy érték a kormányfő szerint. Jelezte, hogy 

korai statisztikákról beszélni, az ideérkezők 70-80 százaléka továbbmegy. 

Köszönetet mondott az önkénteseknek, rengetegen érkeznek az országból, akik akár néhány napot is eltöltenek. Ők adják a támaszt az állami szerveknek – tette hozzá. 

Ugyanazt tudják ajánlani, mint a magyaroknak

Megkezdték a tárgyalásokat a munkaadókkal, hogy akik itt maradnának, azoknak legyen munkájuk. Ugyanazt tudják ajánlani, mint a magyaroknak. 3 hónapig kaphatnak munkanélküli ellátást. Mindenkit befogadunk, de magunkhoz módon kapnak segítséget – emelte ki a kormányfő.

Fotó: facebook.com/orbanviktor

A tagállamokra lehet számítani, ha cselekedni kell

Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, ha cselekedni kell, akkor  csak a tagállamokra - mondta a kormányfő. Ez a mi ügyünk, ezt nekünk kell megoldani a miniszterelnök szerint, felidézve, hogy a határvédelem esetében is így volt, nem kaptunk egy fillér támogatást sem.

Ukrajna után a kárvallottjai után mi leszünk ennek a háborúnak

Ha ez tárgyalásos úton nem rendeződik ez a konfliktus, akkor ennek a kárvallottjai Ukrajna után mi leszünk, mondta a kormányfő. Mivel emiatt szankciókat fognak bevetni. Nem véletlenül volt Magyarország békepárti, de hozzátette, hogy 

ez nem a mi zakóméretünk, ez a világpolitika. Ennyire futotta a részünkről

 – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a V4-ekkel együtt kell közös menekült politikát kialakítani.

Németország felfegyverkezése egy új helyzet

Németország felfegyverkezése kapcsán a miniszterelnök jelezte, hogy egy másik Európára fogunk ébredni. Emlékeztetett, hogy 

a 2. világháború után a német hadsereg mindig kisebb volt, mint gazdasága engedte volna. Ez egy új helyzet lesz

 – mondta. A magyar haderő fejlesztésről azt mondta, gyenge ember nem kap békét. Ha nincs saját erőd, nincs szövetségesed se. Aki azt állítja, hogy a megvéd minket az téved, a NATO akkor véd meg minket, ha mi is mindent megteszünk a védelmünk érdekében – reagált a miniszterelnök azokra a kijelentésekre, amely szerint csak a NATO véd meg minket.

Elég erősek vagyunk már ahhoz, mi magunk és szövetségeseink meg tudjuk védeni Magyarországot

Nem a hadsereg újjáépítése volt a legfontosabb – idézte fel a kormányfő a kormányzása elejének időszakát. Szerinte elég erősek vagyunk már ahhoz, mi magunk és szövetségeseink meg tudjuk védeni Magyarországot. Ha belesodródunk a háborúba, abból lesz a baj – mondta a miniszterelnök.

Kárpátaljára vinni fegyvert azt jelentené, hogy mi provokáltuk ki a háborút

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk a kormányfő szerint. A háborúnak minden fajta kifutása lehet, ezen már most gondolkozni lehet. De érzelmileg is nehéz helyzetben vagyunk, mindenki felzaklatott állapotban van. Lehet okoskodni geopolitikáról, biztonságról, de az érvek fölött ott van az ember, aki meghal. Egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni, ezért mondom, hogy nyugalom – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a baloldal a háború oldalán van. Kárpátaljára vinni fegyvert azt jelentené, hogy mi provokáltuk ki a háborút. Nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni – jelezte. A baloldal háborúba besodródó kijelentéseinek ellent kell állni – mondta Orbán Viktor.

Választási kampányban is a legfontosabb a magyarok biztonsága

Ami leginkább a szíven ütött, az az a kijelentés volt, hogy a kárpátaljai magyarok oroszbarátok. Ez  egy feljelentés - mutatott rá a kormányfő. Vannak ukrán csoportok, amelyek a magyarokra mindig is rossz szemmel néztek. Szerinte ez nagyon veszélyes. A választási kampányban is a legfontosabb a nemzeti érdek és a magyarok biztonságának szavatolása. A legfontosabb a béke és a biztonság és hogy kimaradjunk a háborúból – húzta alá a miniszterelnök.

A háborúban az egység a legfontosabb

A kormányfő szerint 

vannak közvetlen veszélyek, mint a szankciók, a háborúban azonban az egység a legfontosabb. Ennek ára van, a kormánynak azon kell dolgoznia, hogy a szankciók okozta károkat enyhítése. 

Sberbank ennek első áldozata. Az a pénz, ami ott elment az hiányozni fog a gazdaságból. A második, amire figyelni kell, az az energia árak emelkedése. Az inflációban eleve már 50 százalékban az energiaárak játszották a szerepet. Ezek a közvetlen veszélyek. Emellett mindent újra kell kalkulálni, azonban mindezt még nem látjuk, minden attól függ, hogy meddig tart a háború. Megismételte, hogy legjobban azok az országok szenvednek, akik közel vannak a háborús övezetekhez.

Legyőztük az 5. hullámot

Legyőztük az 5. hullámot, bárcsak a háborút is így sikerülne – mondta a kormányfő a járványügyi korlátozások megszüntetéséről, hozzátetette, hogy egyelőre nincs kizárva, hogy az 5. hullám volt az utolsó.