Nem megy Ukrajnába Orbán Viktor miniszterelnök, mert Magyarország nem szállít továbbra sem fegyvereket Ukrajnába. Mint ismert: Csehország, Lengyelország és Szlovénia kormányfői kedden látogatásra érkeznek Kijevbe, Volodomir Zelenszkij ukrán elnökhöz. Az Origo úgy tudja, a három ország vezetője az országaik által ígért fegyverszállítmányok részleteit beszélik majd meg az ukrán vezetéssel Kijevben. Mivel azonban Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába, így nem is vesz részt a magyar miniszterelnök a tárgyaláson. 

Az Origo emlékeztetett: Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes utazik ma Kijevbe, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. Értesülések szerint a három ország vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába. Ennek a részleteit beszélik meg Kijevben az ukrán vezetéssel.

Orbán Viktor nem vesz részt a tárgyalásokon, mivel, ahogy a miniszterelnök ezt többször is megerősítette már, Magyarország nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat Ukrajnába, a magyar kormány célja, hogy Magyarország semmilyen körülmények között ne sodródjon be a háborúba, a kormány a béke helyreállításáért dolgozik.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar kormány a háború kirobbanása pillanatától deklarálta, hogy nem fog katonákat küldeni és fegyvereket szállítani Ukrajnába, hiszen nem szabad megengedni, hogy Magyarország egy háborúba sodródjon.

A hírportálrészletesen foglalkozott az elmúlt hetekben azzal, hogy baloldali politikusok szinte egymásra licitálva beszéltek arról, hogyan kellene Magyarországnak beavatkozni a háborúba. Márki-Zay Péter a Partizán című YouTube-műsorban katonák küldéséről, az ATV-ben fegyverszállításról beszélt. De Gyurcsány volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc és uniós képviselője, Rónai Sándor is fegyvereket szállítana Ukrajnába – írja az Origo. A Jobbik alelnöknője pedig egy múlt heti lakossági fórumon azt mondta, a katonáknak az a dolga, hogy harcoljanak, ha kell, és így magyar hivatásos katonákat is küldene Ukrajnába.

Szijjártó Péter külügyminiszter – miután az oroszok a lengyel határ közelében is bombáztak – arról beszélt, hogy ez is mutatja, milyen súlyos kockázatokkal jár a fegyverszállítás puszta emlegetése is.

Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette: a magyar kormány célja a béke, minden eszközzel el kell kerülni a háborút, a fegyverszállítással a kárpátaljai magyaroknak súlyos károkat okoznánk, és az ország is háborúba sodródhatna.