Az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország is kitiltotta a légteréből hétfőtől az oroszországi illetőségű repülőgépeket, emiatt az orosz légitársaságok leállították európai járataikat.

Az Aeroflot orosz légitársaság péntek reggel Moszkvából, a Seremetyjevói reptérről indította SU 7030-as számú járatát, amely 

a fehérorosz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repült Magyarországra 

– írja az AIRPortal.

Fotó: MIKHAIL VOSKRESENSKIY / AFP (illusztráció)

Az Aeroflot tájékoztatása szerint Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel erre a járatra, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták.

Az uniós tiltás ugyanakkor nem vonatkozik a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius vagy repatriációs járatokra, 

az Aeroflot ezért kaphatott engedélyt a lengyel és szlovák légtér átrepülésére, valamint a budapesti le- és felszállásra. 

Az Aeroflot légitársaság vasárnap közölte, hogy további intézkedésig törli minden európai járatát, miután számos ország úgy döntött, hogy lezárja a légterét, tiltakozásul az orosz ukrajnai invázió ellen.