Az Aeroflot orosz légitársaság vasárnap közölte, hogy további intézkedésig törli minden európai járatát, miután számos ország úgy döntött, hogy lezárja a légterét, tiltakozásul az orosz ukrajnai invázió ellen – írja a Reuters

Február elején az Egyesült Királyság Polgári Repülési Hatósága további értesítésig felfüggesztette az Aeroflot működését.  Az és Kanada vasárnap döntött úgy, hogy lezárja légterét az orosz repülőgépek előtt, ami példátlan lépés volt, hogy nyomást gyakoroljon Vlagyimir Putyin elnökre, hogy fejezze be Ukrajna elleni invázióját.

Fotó: Shutterstock

Josep Borrell külügyi főképviselő elmondta, az Európai Unió úgy döntött, lezárja légterét az orosz forgalom előtt.

Lezárjuk az EU légterét az orosz tulajdonú, orosz lajstromozású vagy orosz irányítású repülőgépek számára

 – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője is. 

Korábban a VG is beszámolt arról, hogy az Aeroflot 111-es járata megsértette a kanadai légteret, miután az ország bejelentette, hogy lezárja légterét az orosz repülőgépek előtt más országok hasonló intézkedései alapján. 

Oroszország szombaton jelentette be, hogy kitiltja légteréből a lengyel, a bolgár és a cseh légitársaságokat. A tranzitjáratokra is vonatkozó intézkedés válasz arra, hogy Varsó, Prága és Szófia pénteken lezárta légterét az orosz légicégek előtt.