Az orosz–ukrán háború legfontosabb pénteki eseményei

  • Az orosz hadsereg kezére került a zaporizzsjai atomerőmű
  • Orbán Viktor szerint még csak a válság elején tartunk
  • Kelet szárnyát erősíti a NATO
  • A magyar kormány betiltja a gabonakivitelt
  • A Facebookot blokkolni kezdték Oroszországban, majd a Twitter is tiltott lett
  • Kazettás bombákat is bevetett Oroszország Ukrajnában a szerint
  • A hét végén újabb tárgyalás jöhet

Rengeteg adomány érkezett

22:18 Már több mint 400 millió forint gyűlt össze a 1357-es nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára – hangzott el a közmédia Jónak lenni jó! Magyarország összefog című tematikus műsorában péntek este. A közmédia rendkívüli műsorában azt mutatják be, ki hogyan tud segíteni a bajbajutott embereknek.

A Twitter és a Youtube is orosz tiltólistán

22:00 A Facebook blokkolása után a Twitter közösségi oldal és a Youtube videómegosztó portál is tiltás áldozata lett Oroszországban – írja a BBC.  

Az Egyesült Államok nem támogat Putyin elleni merényletet

21:23 A Fehér Ház szóvivője megerősítette: az Egyesült Államoknak nem célja Vlagyimir Putyin megöletése, ezzel arra reagáltak, hogy egy republikánus képviselő felvetette a merénylet ötletét. 

Szenegál kifakadt Ukrajnára

20:55  Dakar tiltakozott Kijevnél, felszólítva Ukrajnát, hogy vonja vissza az ukrajnai harcra szóló felhívást, és hagyja abba a toborzást Szenegálban. A tiltakozó jegyzéket csütörtökön nyújtották át Ukrajna dakari nagykövetének, miután kiderült, hogy harminchat ember jelentkezett önkéntesnek az oroszok elleni harcba.

Újabb atomerőműre fájhat az oroszok foga

20:42 Térképen nézheti meg, hogy pontosan merre halad az orosz front és melyik lehet a következő ukrán atomerőmű, amelyet elfoglalhatnak. 

 

A Volga lehet az oroszok új kedvenc autója

20:25 A nyugati autógyártók sorra mondják le az oroszországi szállításaikat és nem adnak több autót a háborúban álló országnak, emiatt ismét a saját márkához nyúlhatnak lakói. Erről is olvashat bővebben.

Szijjártó: mindenkit el tudunk látni

20:01 Magyarország fel van készülve az Ukrajnából menekülők fogadására és befogadására, még az eddigieknél is nagyobb számban tud ellátni mindenkit, és nincs szüksége külső segítségre e tekintetben sem - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

Vége az orosz facebookozásnak

19:40 Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte pénteken a Facebook közösségi média oroszországi működésének blokkolását, mert szerinte az hátrányosan megkülönbözteti az orosz médiumokat. A hivatal a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson jelentette be az intézkedést.

Minden gabonakivitelt megtilt Magyarország

19:17 Még ma megtilt minden gabonakivitelt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt – mondta Nagy István agrárminiszter az RTL Klubnak. A tárcavezető szerint az erről szóló rendelet még ma megjelenik a Magyar Közlönyben. 

Mi történne, ha az oroszok nem állnának meg a magyar határnál? 

19:12 Jelenleg feltehetően nem tudnánk néhány tízezer fős katonai támadás ellen önmagunk hosszú távon, eredményesen védekezni, de a NATO tagjaiként számíthatunk segítségre. Elméleti forgatókönyvünket erről az eshetőségről itt olvashatja. 

Repedezik a kínai-orosz barátság?

18:17 További megpróbáltatás elé állítja Oroszország és Kína partnerségét az orosz–ukrán konfliktus a Bloomberg és a Wall Street Journal szakértői szerint. Úgy tartják, lehetetlen azt az utat követni, amit Kína próbál: egyszerre tisztelni az Oroszországgal fennálló kapcsolatát, valamint ragaszkodni a „be nem avatkozás” külpolitikájához. Erről itt olvashat bővebben. 

A világ zsidóságától kér segítséget Ukrajna

18:14 Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke az egész világ zsidóságának segítségét kérte Ukrajna harcához az orosz támadással szemben a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálon pénteken.

Újra a hosztomeli reptérért folyik a csata

18:01 Brit hírszerzői jelentések szerint pénteken ismét nagy erőkkel támadta Oroszország a Kijev északi részénél, Hosztomelnél található repteret. Ezt már a háború első napján is be akarták venni a támadók, de akkor csak egy rövid időre sikerült. Itt semmisült meg a világ legnagyobb repülője is a harcokban. 

Washington aggódik az erőművekért

17:58 Aggódik az orosz kézre került ukrajnai atomerőművek és a többi nukleáris létesítmény miatt az Egyesült Államok vezetése. A CNN-nek nyilatkozó magas rangú hivatalnok szerint egyelőre nem tapasztaltak szivárgást és a keletkezett tüzet is eloltották, de a helyzet aggodalomra ad okot. 

Luxus nélkül maradnak az oroszok

17:50 A luxuscikkeket gyártó francia Hermès bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Oroszországban. Ezzel az első nagy luxusmárka lett, amely bezárta orosz üzleteit az ukrajnai háború miatt.

Ukrajna készen áll a következő fordulóra

17:21 Ukrajna arra számít, hogy a hét végén meg lehet tartani a harmadik fordulót az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon – közölte pénteken Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, a küldöttség tagja. A harmadik fordulóra szombaton vagy vasárnap kerülhet sor.

Franciaország aktiválta nukleáris válságstábját

16:45 Aktiválta Párizs a francia nukleáris hatóság, az ASN válságstábját miután Oroszország elfoglalta a zaporizzsjai atomerőművet, amely a harcokban ki is gyulladt. A hatóság közölte: egyelőre nem mértek kiugró sugárzást a régióban. Az erőműben egyébként akár tragédia is történhet, ennek esélyeiről itt olvashat. 

Fogy az élelmiszer Mariupolban

16:35 A szerda óta körbezárt kikötőváros, Mariupol polgármestere szerint folyamatosan ágyúzzák őket az orosz támadók és hamarosan elfogy az élelmiszer a városban. 

A Microsoft is kiszáll Oroszországból

15:50 A Microsoft felfüggeszti termékeinek és szolgáltatásainak értékesítését Oroszországban. A cég csatlakozott más nagy technológiai vállalatokhoz, amelyek korábban kivonultak az orosz piacról, köztük az Apple-hez és a Dell Technologies-hez. A Microsoft emellett leállítja oroszországi üzleti tevékenységének számos részét, hogy megfeleljen a nyugati országok által bejelentett szankcióknak.

További szankciók jönnek

15:46 A G7-ek külügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, amenyiben Moszkva nem hagyja abba Ukrajna támadását – mondta Josimasza Hajasi japán külügyminiszter a Reutersnek.

Putyinnal beszélt Scholz

15:41 A német kancellár, Olaf Scholz telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és arra kérte: minden katonai hadműveletet azonnal állítson le Ukrajnában. Scholz azt is elmondta Putyinnak: engedjen be segélyszállítmányokat a háború sújtotta városokba.

Három merényletet hiúsítottak meg Zelenszkij ellen

15:30 Legalább három merénylettel próbálkoztak orosz zsoldosok Volodomir Zelenszkij ukrán elnök ellen az elmúlt hét napban. A részletekről itt olvashat. 

Oroszország három lehetőséget ajánl a távozni szándékozó külföldi cégeknek

15:03 Andrej Belousov, az Orosz Föderáció első miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy a külföldi cégek munkájának teljes beszüntetése Oroszországban valójában csődbejelentéssel egyenértékű és ennek megfelelő fellépésre számíthatnak. Itt olvashat a három lehetőségről. 

NATO: kazettás bombákat is bevetettek

14:17 Kazettás bombákat is bevetettek az orosz támadók Ukrajnában, erről Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára számolt be a Reuters jelentése szerint. Stoltenberg szerint más olyan fegyvereket is bevetett Oroszország, amelyek nemzetközi törvények által tiltottak. 

Fotó: Mark Renders / AFP

ENSZ: több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából

14:00 Az ENSZ menekültügyi szervezetének friss adatai szerint több mint 1,2 millió ember menekült már el valamelyik szomszédos országba az Ukrajnában dúló háború elől. Az ENSZ becslése szerint mintegy félmillió fiatalkorú van a menekülők között.  Ha elhúzódik a konfliktus, akár négymillióan is útra kelhetnek – figyelmeztet a szervezet.

Putyin üzent Oroszország szomszédainak: normalizáljuk a kapcsolatokat

13:35 Az orosz elnök figyelmeztette az Oroszországgal szomszédos államok vezetőit, hogy ne fokozzák tovább a feszültséget Moszkvával. 

Nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben

– jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hangsúlyozta: 

azt tanácsolnám nekik, hogy ne vezessenek be korlátozásokat velünk szemben, ne rontsák tovább a kapcsolatainkat. Minden gazdasági kötelezettségünket teljesítettünk, és a jövőben is teljesíteni fogjuk velük szemben.

Az elnök szóvivője közben jelezte: az ukránokkal folytatott csütörtöki tárgyaláson semmilyen dokumentumot nem írtak alá. Dimitrij Peszkov hozzátette: Moszkva látja a megoldást a háború lezárására, de várják az ukrán fél javaslatait.

Újabb kárpátaljai katona haláláról adtak hírt Ukrajnában

13:10 Egy 20 év körüli nagyszőlősi fiú, Valerij Méhes is életét vesztette Harkiv ostomában – írja a Kárpáti Igaz Szó egy, a helyszínről tudósító újságíróra hivatkozva. Az orosz-ukrán háborúnak már három kárpátaljai katonaáldozata van; lap korábban beszámolt arról, hogy a 22 éves munkácsi Bilak Vaszil, és a 29 éves ungvári Kis Sándor is életét vesztette a harcokban.

Alig marad nyugati márka Oroszországban 

12:50 Az ExxonMobil, a BP és a Shell felszámolják orosz érdekeltségeiket, az Apple, a Google és a Facebook csökkentették aktivitásukat az országban. A Walt Disney nem mutat be új filmeket, a Live Nation nem szervez koncerteket, a ruházati láncok, mint például a H&M és Nike felfüggesztette tevékenységét, csakúgy, mint a nyugati autómárkák, a Volkswagen, a Toyota, vagy a Mercedes-Benz. Mindeközben az orosz emberek úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap. Összegyűjtöttük a kivonulókat:

Sorra hagyják el a nyugati multik az orosz piacot

Az ukránok bíznak a győzelemben

12:40 Az ukránok túlnyomó többsége, 82 százaléka hisz abban, hogy képesek visszaverni Oroszország invázióját. Zelenszkij elnök intézkedéseit a társadalom 85 százaléka támogatja egy felmérés szerint.

Vöröskereszt: pusztító humanitárius válság vár Ukrajnára

12:05 A Nemzetközi Vöröskereszt figyelmeztetést adott ki az orosz-ukrán konfliktus kapcsán; azt mondják: a háborús áldozatok száma riasztó mértékben emelkedik, a kórházak egyre nehezebben bírják a terhelést. A szervezet a Genfi Egyezmény betartásának fontosságára hívta fel a hadban álló felek figyelmét, és hangsúlyozza: minden polgári célpontok ellen indított támadás megengedhetetlen.

Blinken: készen állunk a fegyveres konfliktusra

11:45 A NATO készen áll a konfliktusra, ha a szükség úgy hozza – jelentette ki Antony Blinken, a NATO főtitkárral közös sajtótájékoztatóján. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: az Észak-atlanti szerződés szervezete ugyan egy védelmi tömörülés, nem keresi a konfliktust, de nem is tér ki előle, ha a szükség úgy hozza.

A NATO területének minden négyzetcentiméterét védeni fogjuk

– hangsúlyozta Blinken, aki szerint az Oroszország által kirobbantott konfliktusnak azonnal véget kell vetni, az orosz seregeket ki kell vonni Ukrajnából.

Az amerikai külügyminiszter jelezte: a soron következő NATO-csúcson új védelmi stratégiát dolgozhat ki a szövetség.

Ukrajna újabb ellenséges Szu-34-est lőtt le Vonovakta felett

11:30 Az ukrán légvédelem egységei péntek délelőtt lelőttek egy újabb ellenséges Szu-34-es vadászbombázót Donyeckben Vonovakta város felett. A gép civil lakásokat és polgári infrastruktúrát bombázott az Ukrán Fegyveres Erők jelentés eszerint.

Oroszország: ukrán szabotőrök támadták meg az erőművet

11:00 A moszkvai védelmi minisztérium szerint ukrán szabotőrök okozták a tüzet a zaporizzsjai atomerőműnél, amely ellenőrzését már napokkal korábban átvették az orosz csapatok. Ráadásul nem is a reaktort érte támadás, semmilyen, a biztonságos működés szempontjából fontos eszközt nem ért kár.

Dönthetnek a statáriális állapotról

10.30 Összeülhet pénteken az moszkvai parlament, hogy a statáriális állapot bevezetéséről döntsön.

Az ukránok ellenőrzik, de heves orosz ostrom alatt Mariupol

10.05 Továbbra is az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt áll a délkelet-ukrajnai Mariupol, de az orosz erők körbekerítették a várost és hevesen ostromolják – írja a Reuters brit hírszerzési jelentésre hivatkozva.

Százmilliárdokba is kerülhet nekünk a háború

9:55 Nem pusztán azonnali, hanem hosszabb távú hatásai is lesznek a szomszédban zajló, orosz-ukrán háborúnak Lentner Csaba szerint. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára úgy tartja, hogy a krízis visszavetheti a növekedési kilátásokat, az MNB pedig tovább szigoríthat a forint védelme érdekében.

Ráadásul a magyar költségvetésnek is súlyos százmilliárdokba kerülhet a háborús helyzet eszkalálódása, miután ha milliók indulnak meg a mi irányunkba, a humanitárius cselekedetnek fedezetet is kell teremteni a büdzsében.

Egy egész tévéstáb mondott fel élő adásban

9.05 Élő közvetítésben mondott fel az orosz TV Rain tévécsatorna teljes stábja. „Nem a háborúra” szavakkal távozták, majd lejátszották a Hattyúk tava balettelőadást. Ezt a videót játszották le a Szovjetunió összeomlásakor is az összes szovjet tévécsatornán.

Az orosz hadsereg kezén a zaporizzsjai atomerőmű

8.45 Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

Először fejezi ki nemtetszését Kína

8.40 Megtette az első lépést Kína, amivel kifejezi nemtetszését az ukrajnai orosz invázió kapcsán. Az általa irányított Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) közölte, hogy mindennemű tevékenységét felfüggeszti Oroszországban és Fehéroroszországban, tekintettel „a változó gazdasági és pénzügyi helyzetre”. Ez annak a jele, hogy a Peking által Moszkva irányába mutatott támogatásnak is van egy határa – írja az Al Jazeera angol nyelvű kiadása.

Orbán Viktor: ez még csak a válság eleje

8.22 A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt az orosz–ukrán háborús helyzetről. Megismételte, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból.

Videón, ahogy lövik a zaporizzsjai atomerőművet

8.15 Az erőmű biztonsági kamerái rögzítették a becsapódásokat a létesítmény közelében. Ezek közül nem egy a kerítésen belül ér földet.

Fotó: ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT

Keleti szárnyának megerősítésén dolgozik a NATO

8.05 Csehország négyszáz katonával járul hozzá a Szlovákiában állomásozó harci egységekhez, Ukrajnának pedig fegyvereket szállítanak.

Elérhetetlenné vált a BBC az oroszoknál

7:25 Az orosz hírközlési hatóság korlátozta a BBC oroszországi adásának elérhetőségét, valamint letiltotta a Radio Liberty illetve a Meduza nevű online híroldalak elérését Oroszországban. A moszkvai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a brit közszolgálati televízió és hírügynökség aláássa Oroszország politikai stabilitását és biztonságát, ezért volt szükség a korlátozásra.

Az és az Egyesült Államok korábban, a szankciók részeként, letiltotta a Russia Today hírcsatornát, valamint a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökséget, illetve angol nyelvű oldalát, a Sputnikot is.

Kivonul a Skoda Oroszországból

7:20 A cseh autógyártó bezárja mindkét oroszországi gyárát, és az exportot is megszünteti. Pedig fontos piaca volt az orosz. 

Csehország rendkívüli állapotot hirdetett

7:10 A prágai kormány országos rendkívüli állapotot hirdetett pénteken, hogy megfelelően tudjon reagálni a menekültválságra. A cseh külügyminisztérium jelentése szerint az ukrajnai háború elől Csehországba menekülők száma megközelítette a 25 ezret, csak szerdán tízezer ember regisztrált a határon.

Kivonul a Nike és az Ikea, felfüggeszti működését az airbnb

6:55 Az Ikea bezárja mind a 17 oroszországi áruházát , és lakatot tesz a fehérorszországi áruházára is – ezt még tegnap közölte a svéd vállalat tulajdonosa, az Ingka Holding BV. Csütörtökön a Nike is bejelentette, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységeit. Péntek reggel az vezérigazgatója is közölte, hogy az amerikai szállásmegosztó cég felfüggeszti tevékenységét mind Oroszországban, mind Fehéroroszországban.

Újabb hitelminősítő vágott alá az orosz kötvényeknek

6:45 A Moody's és a Fitch után most az S&P is nagyon bóvlinak minősítette az orosz államadósságot. A nemzetközi hitelminősítő egy hete már leminősítette egyszer Oroszország szuverén adósságát, de akkor a spekulatív kategória tetejére sorolta azt, BB+ osztályzattal. Most ezt módosította CCC mínuszra, negatív kilátással, azaz további leminősítést helyezve kilátásba.

Eloltották a tüzet az erőműnél 

6.30 Az ukrán vészhelyzeti hatóságok Facebokon azt közölték, hogy sikerült eloltani az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőműnél péntek hajnalban keletkezett tüzet. A lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban a Twitteren azt közölte, hogy  az orosz csapatok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet.

Tűzszünetet kötnének

6.20 A brit kormány összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint is kulcsfontosságú a tűzszüneti megállapodás létrehozása.

A Kremlnek elhallgattatja a kritikus hangokat

6.10 Akadozik a független sajtó és a Facebook elérhetősége Oroszországban. A Deutsche Welle, a Szabad Európa és a BBC rendszeresen közöl olyan oknyomozó anyagokat, amelyek nem vetnek jó fényt a Kremlre. Közben a Google leállította az online hirdetések eladását Oroszországban.

Ez történt csütörtökön

Humanitárius folyosót nyitnak az ostromlott városokból. Zelenszkij Putyinnal tárgyalna – összefoglaló.