Szijjártó: újabb szankciókról döntött az EU

22:20 Az Európai Unióban megfogalmazódott egy közös döntés egy újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomag elfogadásáról – mondta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán vasárnap este. Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek rendkívüli online értekezletét követően a közösségi oldalán közzétett videójában kiemelte: a szomszédban egyre súlyosabb háború zajlik, ami rossz hír Magyarország számára.

Josep Borrell, az az kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője a külügyminiszteri egyeztetést követően elmondta: olyan korlátozó intézkedéseket hagytak jóvá, amelyek "bénító" hatással lesznek az orosz pénzügyi piacokra.

Ebbe beletartozik a jelentősebb orosz bankok kizárása a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből és az orosz központi banktartalékok mintegy felének befagyasztása.

A szankciós listára orosz oligarchák, továbbá "a putyini rendszer" támogatásában kulcsszerepet játszó politikai szereplők is felkerülnek – tette hozzá. Az EU a szankciók keretében blokkolja az Kreml közeli orosz médiát, betiltja az unió területén a Russia Today televíziócsatornát és a Szputynik médiaszolgáltatót. Emellett kitiltják az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet, és több szankció is érinti majd "kollaboráns" fehérorosz vezetést.

Borrell kijelentette, hogy az EU támogatni fogja Ukrajnát annak ellenére is, hogy Putyin elnök a nukleáris fegyverek használatára tett célzásokat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 

az EU tart attól, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, az orosz befolyás kiterjedhet a szomszédos országokra, Moldovára és Georgiára, és hatással lehet a Nyugat-Balkánra is. 

Ezek lehetnek a SWIFT-rendszerből való kizárás következményei

Súlyos csapást mér az orosz gazdaságra, hogy bizonyos bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi fizetőrendszerből, de ennek a hatását a nyugati pénzintézetek és vállalatok is megérzik majd. Az orosz külkereskedelem, vagyis az olaj- és gázexport is a SWIFT-rendszerre támaszkodik, a kitiltás tehát gyakorlatilag blokkolja az ország exportját és importját.

 

Svájc is befagyaszthatja az orosz eszközöket

21:30 Nagyon valószínű, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan a semleges Svájc is szankciókkal sújtja Oroszországot és befagyasztja az oroszok svájci bankszámláit – közölte az ország elnöke. Ignazio Cassis hozzátette: erről már hétfőn dönthet a szövetségi tanács.

Az oroszok csaknem 10,4 milliárd svájci franknyi vagyont tároltak a svájci bankokban 2020-ban, és Svájc az orosz nyersanyagipari cégek egyik fontos kereskedelmi központja is. 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 A berni kormányon egyre nagyobb a nyomás a választópolgárok részéről, hogy hagyományos semlegességével szakítva foglaljon állást Moszkvával szemben, a Nyugat mellett. Vasárnap húszezer ember vonult fel a svájci fővárosban, Ukjrana támogatására szólítva fel a kormányt. Eddig csak annyit vállaltak: nem hagyják, hogy az oroszok Svájcon keresztül kerüljék meg az uniós szankciókat.

Az orosz focicsapatok minden otthoni meccsét letiltotta a FIFA 

21:15 Oroszországon kívül, semleges pályán, nézők nélkül kell megrendezni az orosz labdarúgó-válogatott és az orosz klubcsapatok hazai mérkőzéseit a FIFA vasárnapi közleménye szerint. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni és himnuszát sem lehet lejátszani.

A héten a Lengyel, a Svéd és a Cseh Labdarúgó Szövetség először egy közös közleményben azt jelezte, hogy Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. Később még tovább mentek, és kijelentették, hogy ki sem állnak az orosz nemzeti együttes ellen. Erre reagált mostani döntésével a FIFA, amely azonban így jelenleg nem törölte a márciusi mérkőzéseket.  A vb-t idén november 21. és december 18. között rendezik Katarban.

A FIFA jelezte azt is, hogy folyamatosan egyeztet más sportszervezetekkel a szükséges büntetőintézkedésekről, akár ki is zárja Oroszországot a megmérettetésekből. Az UEFA már korábban jelezte, hogy elveszi Szentpétervártól a BL-döntő rendezésének jogát. Ebben a cikkünkben foglalkoztunk azzal, milyen sportbüntetések várhatnak még Oroszországra:

A BL-döntő és a Forma-1 csak a kezdet: újabb nagy sporteseményeket bukhat Oroszország

Már eldőlt, hogy Szentpétervár helyett Párizs ad otthont idén májusban a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, szeptemberben pedig a Forma-1-es Orosz Nagydíjat sem rendezik meg Szocsiban. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa.

 

Megszökött az őrizetből Putyin ukrán komája

21:05 Megszökött a házi őrizetre ítélt Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha, akit Ukrajnában Vlagyimir Putyin "komájaként" emlegetnek és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform-Az Életért nevű parlamenti párt egyik vezetője – közölték ukrán híradások a főügyészi hivatalra hivatkozva. 

A Norvég Alap megszabadul az orosz kötvényektől

21:00 A világ legnagyobb alapja, a norvég állami befektetési alap megválik orosz eszközeitől, válaszul Oroszország Ukrajna elleni inváziójára – jelentette be vasárnap a norvég miniszterelnök.

Úgy döntöttünk, hogy befagyasztjuk az alap befektetéseit, és megkezdtük Oroszország eszközeinek kiárusítási folyamatát

– mondta Jonas Gahr Støre, a miniszterelnök.

Humanitárius segélyt küld Ukrajnának az USA

20:50 Az Egyesült Államok 54 millió dolláros humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. Antony Blinken külügyminiszter a Twitteren kijelentette, hogy a segély célja a humanitárius szervezetek támogatása, amelyek a rászoruló ukránok és az Oroszország támadása által érintettek megsegítésére törekszenek.

Kijevet teljesen körbevették

20:40 Nem lehet a polgári lakosságot evakuálni az ukrán fővárosból, mert teljesen körülvették az orosz csapatok, nincs nyitott menekülőútvonal – nyilatkoza az AP-nek Vitalij Klicskó, Kijev főpolgármestere. A 2,8 milliós város lakossága a metrókban keres menedéket a rakétatámadások elől, csütörtök óta kilenc civil áldozata van a harcoknak, köztük egy gyermek is. A városvezető szerint még van áram, víz és fűtés is a házakban, de az élelmiszer- és gyógyszer-szállítmányok nem jutnak be a városba.

Klicskó szombat estétől hétfő reggelig tartó kijárási tilalmat rendelt el; leszögezte: akit az utcán találnak, szabotőrnek tekintik, és levadásszák. A polgármester elmondta: az orosz "szabotőrök" közül többen rendőri egyenruhát, vagy az újságírók PRESS feliratú mellényét viselték. Hatot öltek meg szombat éjjel – teszi hozzá. 

A kijevi polgármester, Vitalij Klicsko egykori nehézsúlyú profi ökölvívó interjút az Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának kijevi hivatalában 2022. február 27-én. Klicsko elmondta: az orosz támadásoknak vasárnapig 31 halálos áldozata volt az ukrán fővárosban közülük kilencen civilek. Összesen 106-an sebesültek meg Kijevben.
Fotó: Efrem Lukackij / MTI/AP

A polgármester szerint sokan ragadtak fegyvert a főváros védelmére, miután a hatóságok elkezdték azokat osztogatni. Persze vannak, akik aggódnak, hogy tapasztalatlan civilek kezébe kerül fegyver – ismeri el.

Ha őszinte lehetek, nem vagyok 100 százalékban ura a helyzetnek. Nagyon rövid idő alatt építettük fel az önkéntes védelmi erőt – de ezek mind hazafik. Most az ország védelme a legfontosabb

– hangsúlyozta Vitalij Klicsko.

Reagált az USA Putyin atomfenyegetésére

20:25 Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának tisztviselője a BBC-nek nyilatkozva felesleges és veszélyes lépésnek nevezte Vlagyimir Putyin döntését, hogy riadókészültségbe helyezi Oroszország nukleáris fegyverarzenálját. A Pentagonban még mérlegelik, hogy milyen hatása lehet Putyin elnök vasárnap kiadott parancsának, amellyel riadókészültséget rendelt el az orosz védelmi erőknél, ezzel élesítette az ország nukleáris fegyvereit.

Vlagyimir Putyin nemlétező fenyegetéseket talál ki, hogy ezzel igazolja az újabb agressziót

– így kommentálta a hírt az Egyesült Államok elnökének szóvivője, Jen Psaki.

Hétfőre összehívták az ENSZ rendkívüli közgyűlését. A 193 tagú közgyűlés döntéseit Oroszország nem tudja megakadályozni, igaz, azok nem is kötelező erejűek. Nem így a Biztonsági Tanács határozatai; ennek Oroszország állandó, vétójoggal rendelkező tagja. A BT legutóbbi ülésén, amelyen épp az orosz ENSZ-nagykövet elnökölt, leszavazták az Ukrajna elleni orosz támadást elítélő határozat tervezetét. Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek tartózkodtak.

Több millió menekült érkezésére kell felkészülni

20:05 Az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a nemzeti erőfeszítések összehangolására és az Ukrajnából érkező menekültek esetleges tagállamok közötti elosztására – közölte Ylva Johansson belügyi biztos Brüsszelben, a tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően vasárnap.

Mostanáig több mint háromszázezren érkeztek az Európai Unió területére Ukrajnából, és menekültek millióinak érkezésére kell felkészülni a belügyi biztos szerint, ezért az Európai Bizottság csütörtökig javaslatot tesz a menekültügyi eljárás lerövidítésére. Az új szabályokat a lakhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok "tömeges beáramlása" esetén kellene alkalmazni. A rövidített eljárás során, bizonyos minimumkövetelmények mellett azonnali ideiglenes védelmet kaphatnának az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt menekülők.

Szakértő: Putyin csalódottságában húzta elő a rakétaindító gombot

20: 00 A brit haderők korábbi parancsnoka szerint az orosz elnök azért fenyeget atomfegyverek bevetésével, mert nem elégedett az Ukrajna elleni háború menetével; az ukránok ellenállása jóval hevesebb, mint amire Moszkvában számítottak. Sir Richard Barrons tábornok szerint az orosz elnök által kiadott parancs valójában azt jelenti, hogy a szokásosnál több védelmi fegyvert helyeznek készenlétbe, hiszen Oroszország néhány atomfegyvert állandóan bevetésre készen tart elrettentés céljából.

Ha a beavatkozik a konfliktusba, Putyin akár egy kisebb (0,03-10 kilotonnás) taktikai atomtöltetet is bevethet Ukrajnában – figyelmeztet Barrons tábornok, hozzátéve, hogy ez a konfliktus ilyen rendezése összeegyeztethető az orosz katonai szemlélettel.

Barrons tábornok szerint Vlagyimir Putyin nem vetne be atomfegyvert Ukrajnán kívül, egy másik országban, mert azzal azt kockáztatná, hogy orosz városok essenek áldozatul a válaszcsapásnak.

Rohamra készülhetnek az orosz bankok

18:50 Hosszú sorok alakultak ki az orosz ATM-ek előtt, miután a Nyugat bejelentette, hogy befagyasztják az orosz jegybank eszközeit és több orosz bankot lecsatolnak a Swift rendszerről. Az orosz jegybank próbálta nyugtatni a kedélyeket.

Az NCB tudósítója elmondta, hogy a hotel, ahol Moszkvában megszállt, arra kérte, rendezze előre a számláját, mert a szankciók életbe léptetése után már nem valószínű, hogy ezt meg tudja tenni.
Fotó: Bloomberg

Közben az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége figyelmeztette az Oroszországban élő amerikai állampolgárokat: készüljenek fel arra, hogy a hitelkártyáik nem működnek majd azután, ha lekapcsolják Oroszországot a bankközi fizetési hálózatból.

Már Fehérorszországból is lövik az ukránokat

18:45 Rakéták csapódtak be Zsitomir repülőtéren, amelyeket Fehéroroszország területéről lőttek ki – írja a BBC ukrán elnök védelmi tanácsadójára hivatkozva. Anton Herascsenko szerint a rakétákat orosz Iszkander rakétarendszerrel lőtték ki. A hírügynökség emlékeztet: Kijev és Moszkva vasárnap megállapodott arról, hogy tárgyalásokba kezdenek a fehérorosz-ukrán határ környékén, egy meg pontosan meg nem határozott helyen és időpontban.

Volodimir Zelenszkij ezzel kapcsolatban elmondta: garanciákat kapott Aljekszandr Lukasenka elnöktől arra, hogy a tárgyalások ideje alatt Fehéroroszország nem indít támadást Ukrajna ellen.

Korábban megírtuk, hogy sajtóhírek szerint a fehérorosz különleges műveleti erők egységeit Kijevben és Zsitomirban tervezik bevetni.

Az Európai Bizottság elnöke ma szankciókat jelentett be Fehéroroszországgal szemben, a büntetőintézkedéseket azzal indokolva, hogy Minszk kollaborál Moszkvával.

Jansa: Ukrajna bukása dominóhatást indíthat Európában

18:30 "Ha Ukrajna elbukik, Moldova következhet, majd valószínűleg Grúzia, és a Nyugat-Balkánon is felforrósodhat a helyzet" – vélekedett a szlovén kormányfő. Janez Jansa vasárnapi tévéinterjújában arról beszélt, hogy "az afganisztáni fiaskó óta Peking és Moszkva összehangolt néhány lépést." 

Nem kell meglepődnünk, ha Tajvan lesz a következő célpont

– mondta Jansa, aki hangot adott meggyőződésének, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem támadta volna meg Ukrajnát Peking valamiféle hallgatólagos támogatása nélkül.

"Minden olyan országban baj lehet, amely az Európai Unió perifériáján még nem tagja a blokknak és a NATO-nak" – figyelmeztetett Janez Jansa, szlovén miniszterelnök.
Fotó: YVES HERMAN / AFP

Tajvan a világ egyik legfontosabb félvezető gyártója, egymaga a globális termelés több mint felét adja. Amennyiben Kína megszerzi az irányítást e termelés felett, akkor nehéz éveknek nézünk elébe – fogalmazott Jansa, és hozzáfűzte: "valószínűleg a régi okostelefonok után fogunk kutatni a fiókjainkban, mert nem lesznek újak".

A BP szakít a Rosznyefttel

18:25 A brit olajipari óriás, a BP kiszáll a Rosznyeftből, eladja az orosz olajvállalatban lévő 19,75 százalékos tulajdonrészét. A társaság egyúttal közölte azt is, hogy a Bernard Looney vezérigazgató lemond a Rosznyeft igazgatótanácsában betöltött pozíciójáról, miután a BP Ukrajna lerohanása miatt alapvetően újragondolta együttműködését orosz partnerével.

A BP-nek 25 milliárd dollárnyi vesztesége lesz az első negyedév végén a Rosznyeft részvények eladásából – írja a Reuters.

Az unió fegyverekkel támogatja Ukrajnát

18:10 Történelme során először, az Európai Unió fegyvereket vásárol egy támadás alatt álló, nem uniós tagország részére – közölte Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság 450 millió euróból vásárolna fegyvereket Ukrajna megsegítésére, és további 50 millió eurót költene gyógyszer-segélyre. Az Európai Bizottság elnöke elmondta: 

lezárják az EU légterét az orosz tulajdonú, Oroszországban bejegyzett repülőgépek előtt, és "az orosz oligarchák magángépei előtt."

Az unió lépéseket tesz annak érdekében, hogy "az Európában terjedő, mérgező és káros félretájékoztatást betiltsa." Ennek érdekében az orosz állami tulajdonú Russia Today, valamint a Sputnik működését megtiltja az EU területén.   

Az Európai Unió szankciókkal sújtja Fehéroroszországot is, "a háború másik aggresszorát."

Ursula von der Leyen a háború elől menekülőknek azt üzente: az Európai Unió tárt karokkal várja őket.

A svéd miniszterelnök szerint a fegyverszállítmányban 5000 páncéltörő fegyver is lesz.

Orbán Viktor: Stratégiai nyugalom kell

18:00 "A háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség. Óvakodni kell az átgondolatlan lépésektől" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott rendkívüli interjújában. Hozzátette, hadi eszközöket Magyarország nem tudna mások rendelkezésére bocsátani, mert nincs is olyan fegyver, amit nélkülözni tudna a magyar hadsereg.

Orbán Viktor az 1999-es délszláv háborúra és a 2014-es krími konfliktusra emlékeztetve hangsúlyozta: most és a korábbi helyzetekben is az volt a magyar álláspont, hogy Magyarországnak ebből a háborúból, ebből a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia és erre kell összpontosítani az erőfeszítéseket.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Zelenkszij mégis tárgyalna Moszkvával

16:00 Az ukrán elnök beleegyezett abba, hogy tárgyalódelegációt küldjön az ukrán-orosz határra, a Pripjaty-folyó közelébe. Volodimir Zelenszkij azt követően döntött úgy, hogy "előfeltételek nélküli" tárgyalásokba bocsátkozik a Kremllel, hogy telefonon tárgyalt a fehérorosz elnökkel. Alekszandr Lukasenka figyelmeztette az ukrán államfőt, hogy országa függetlenségét teszi kockára azzal, ha nem ül tárgyalóasztalhoz.

Zelenszkij azt mondta, Lukasenka vállalta, hogy a tárgyalások ideje alatt nem indulnak meg a Fehéroroszország területén állomásozó haderők Ukrajna felé. 

Egy centiméternyi területünket sem adjuk fel 

– kommentálta a tárgyalások tényét az ukrán külügyminiszter. Azért megyünk oda, hogy meghallgassuk, mit mond Oroszország, és elmondjuk, mit gondolunk Oroszország tetteiről – hangsúlyozta Dmitro Kuleba, hozzátéve, reméli, a fehérorosz elnök állja a szavát, és nem indítja meg a csapatait Ukrajna ellen.

Németország szabadul az orosz gázfüggőségtől

15:35 Olaf Scholz kancellár a parlament alsóházának vasárnapi rendkívüli ülésén új intézkedéseket jelentett be, hogy megszüntesse a Németország függőségét Oroszországtól. A kancellár bejelentette azt is, hogy jelentősen, a két százaléka fölé emelik a védelmi kiadásokat; ennyit ír egyébként elő a NATO, de Berlin ezt még soha nem teljesítette. 

Ezek lehetnek a SWIFT-rendszerből való kizárás következményei

15:30 Súlyos csapást mér az orosz gazdaságra, hogy bizonyos bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi fizetőrendszerből, de ennek a hatását a nyugati pénzintézetek és vállalatok is megérzik majd. Az orosz külkereskedelem, vagyis az olaj- és gázexport is a SWIFT-rendszerre támaszkodik, a kitiltás tehát gyakorlatilag blokkolja az ország exportját és importját.

Putyin harckészültségbe helyezte az orosz atomfegyvereket

14:45 Vlagyimir Putyin úgy döntött, magas készültségbe helyezi Oroszország stratégiai védelmi arzenálját – írja a Financial Times.

Az elnök az orosz állami televízióban arról beszélt: a nyugati országok ellenséges gazdasági lépéseket teszenek Oroszországgal szemben, és a nagy NATO-tagállamok vezetői is erőszakos nyilatkozatokra ragadtatják magukak Oroszországgal szemben.

Elrendelem a különleges szolgálat bevezetését Oroszország védelmi erőinél

– adtak ki a parancsot Vlagyimir Putyin.

Az FT megjegyzi: 

Oroszország védelmi arzenáljában több nukleáris robbanófej is van.

Vlagyimir Putyin harckészültséget rendelt el az orosz elrettentő erőknél. Az orosz védelmi arzenálban atomfegyverek is vannak. Ezekkel próbálja sakkban tartani az orosz elnök a NATO-t.
Fotó: EyePress via AFP

Oroszországnak van a legtöbb taktikai atomfegyvere a világon; mintegy 3000-6000 darab, részben a szovjet időkből örökölt, részben új fejlesztésű taktikai robbanófejjel, és emellett számos, az ellenséges infrastruktúra (utak, gyárak, energiatermelő központok) ellen bevethető stratégiai robbanófejjel is rendelkezik – írja egy tavaly decemberben megjelent cikkében az amerikai National Interest. Ezek a – főként hadihajókról, illetve tengeralattjárókról indítható – taktikai atomfegyverek tarthatják vissza a NATO-t attól, hogy beavatkozzon az Ukrajnában zajló háborúba. A lap által idézett szakértők figyelmeztetnek: 

a Kreml egyik lehetséges stratégiája, hogy ezeket a fenyegetésként használva kényszerítse a NATO-t arra, hogy az általa elragadott, vitatott terület feletti irányítását diplomáciai úton elismerje.

Idegenlégiósokat toborozna Ukrajna

14:20 Volodimir Zelenszkij felszólította "a világ polgárait", hogy csatlakozzanak az ukránokhoz. Az ukrán elnök vasárnap kiadott közleményében azzal vádolta az orosz fegyveres erőket, hogy civileket ölnek.

Oroszország nem Ukrajnát rohanta le. Ez egy Európa elleni háború kezdete

– hangsúlyozta Zelenszkij, aki elmondta azt is: az önkénteseknek azt javasolja, Ukrajna külképviseleti irodáiban vegyék fel a kapcsolatot a hadsereggel, ott minden fontos információt megtudnak arról, hogyan csatlakozhatnak a nemzetközi alakulathoz. 

"Ha az emberek úgy döntenek, hogy ezt a küzdelmet támogatják, én támogatom őket e döntésükben" – reagált az ukrán elnök felhívására a brit külügyminiszter. Liz Truss igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány azt is támogatná-e, ha brit állampolgárok indulnának Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az Oroszország elleni harchoz. 

Klicsko: nincsenek orosz katonák Kijevben

14:15 A Kijev főpolgármestere szerint nincsenek orosz csapatok a város határain belül, visszaverték a támadásokat. A rendőrök és a katonák "szabotőrökre" vadásznak a város utcáin. Vitalij Klicsko már korábban kijárási tilalmat rendelt el Kijevben hétfőig, és közölte: akit az utcán találnak, arról kérdés nélkül feltételezik, hogy ellenséges szabotőr.

Klicsko tájékoztatása szerint az orosz támadás kezdete óta Kijevben 9 civil vesztette életét. Az orosz csapatok már pénteken körbevették a várost, azóta rendszeresek a rakétatámadások.

Csaknem 160 ezren menekültek Lengyelországba

13:30 Ukrajna elleni támadás kezdete óta már 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba – közölték a lengyel határőrség mikroblogján. Szombat óta közlekedik Varsó és Lemberg között egy sérültek szállítására berendezett, de humanitárius segélyt is szállító mentővonat. Ezzel a lengyel belügyi tárca közleménye szerint vasárnap reggel 600 nőt és gyermeket hoztak el, sérültek nincsenek. 

Ukrajnából menekülő emberek kelnek át a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában, február 26-án, egy lengyel határőr kíséretében.
Fotó: Darek Delmanowicz / MTI/EPA/PAP

Az Ukrajnából érkezők nagy része a már Lengyelországban élő rokonaihoz, ismerőseihez tart, de egyre többen vannak azok is, akik a határ közelében létesített kilenc befogadóközpont egyikében keresnek menedéket.
Lengyelország közben újabb lőszerszállítmányt küldött Ukrajnába – ezt a lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes jelentette be vasárnap reggel. Marcin Ociepa elmondta, ezt megelőzően pénteken küldtek egy lőszereket szállító konvojt Ukrajnába.

Fehérorosz katonákat is bevethetnek Ukrajnában

13:15 Meg nem erősített, fehéroroszországi ellenzéki sajtóhírek szerint a fehérorosz különleges műveleti erők egységeit Kijevben és Zsitomirban tervezik bevetni. Ezzel Fehéroroszország tevőleges szerepet vállalhat az orosz-ukrán konfliktusban, amelyhez eddig színteret biztosított azzal, hogy az orosz csapatoknak lehetővé tette, hogy az országból indítsanak támadást Kijev ellen.

Utcáról-utcára folyik a küzdelem Harkivban

12:55 Elárasztották a közösségi médiát az északkelet-ukrajnai Harkiv városában készült felvételek. Ezen a BBC által ellenőrzött videón az látszik, hogy ukrán katonák fedezékbe vonulnak a támadó oroszok elől.

A németek is meglépték: lezárják a légterüket

12:45 Vasárnap 15 órától Németország is lezárja légterét az orosz gépek előtt. Egyelőre három hónapos repülési tilalmat rendelnek el a német légtérben az orosz felségjelű gépek számára az Ukrajna elleni támadás miatt – jelentette be a berlini közlekedési minisztérium, hozzátéve, hogy a humanitárius segélyrepülések mentesülnek a tilalom alól.

Ezzel egy időben Olaszország is bejelentette, hogy hasonlóképp jár el. Ahogy korábban írtuk, az uniós külügyminiszterek mai ülésén dönthetnek a teljes európai légtérzár mellett.

A német kancellár tegnap döntött arról, hogy fegyverekkel is támogatja Ukrajna harcát az orosz invázióval szemben. Olaf Scholz közölte: 1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger légvédelmi rakétát adnak az ukránoknak. A berlini kormány ahhoz is hozzájárult, hogy Hollandia továbbexportáljon Ukrajnába 400, német gyártmányú páncéltörő fegyvert, Észtország pedig átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerekkel.

Németország egészen mostanáig elzárkózott attól, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának, emberélet kioltására nem alkalmas védelmi eszközként 5000 sisakot küldtek Kijevbe.

Ingyen utazhatnak a MÁV-val az ukrajnai menekültek

12:35 Állampolgárságtól függetlenül díjmentes menetjeggyel utazhatnak tovább Záhony állomásról azok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi célállomásra tartanak – írja közleményében a MÁV-START. A vasúttársaság hosszabb szerelvényeket indít a Záhony-Csap határátmenetben.

Szijjártó: nemzedékünk legnagyobb humanitárius katasztrófája alakult ki a térségben

12:30 A külgazdasági és külügyminiszter Csapon tartott sajtótéjékoztatóján hangsúlyozta: a háborúnak véget kell vetni, ehhez minél hamarabbi tárgyalásokra van szükség. Ehhez Magyarország tárgyalási helyszínt ajánl fel

ha az ukránok és az oroszok elfogadják, szívesen látjuk őket Budapesten.

Nem az a lényeg, hogy hol, hanem, hogy legyenek tárgyalások – emelte ki Szijjártó Péter. 

A miniszter elmondta: százezer liter üzemanyagot visznek Kárpátaljára a helyi mentőszolgálat, a humanitárius szervezetek és a katasztrófaelhárítás munkáját segítik. Az kormány az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve 28 tonna élelmiszert juttatott el a határra. A külügyminisztérium 1 millió euróval támogatja a következő segélyszállítmány összeállítását – közölte a külügyminiszter. 

Bevetették a nukleáris opciót Moszkvával szemben

11:20 Az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada szombat éjjel az úgynevezett „nukleáris opciót” is bevetette annak érdekében, hogy megállítsa az Ukrajna elleni orosz inváziót. Úgy döntöttek, hogy kizárnak egyes orosz bankokat a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Ezzel súlyos csapást mértek az orosz gazdaságra, de a hatásokat a nyugati pénzintézetek és vállalatok is megérzik majd.

Lezárják az európai légteret az orosz gépek előtt

10:55 Az Egyesült Királyság, a Balti-államok, Lengyelország, Csehország, Szlovénia Románia és Bulgária után most 

Finnország, Írország valamint Belgium is kitiltotta légteréből az orosz gépeket, és megtiltotta az orosz légitársaságok repülőinek leszállását az országa repterein. A finn korlátozásra válaszul Oroszország is kitiltotta a Finnair gépeit a légteréből, így a társaság felfüggeszti ázsiai járatait, amelyek eddig az orosz légtéren keresztül repültek.

Németország is jelezte, hogy hasonló lépésre készül. 

forrás: Flightradar24

A Reuters beszámolója szerint hamarosan bejelenthetik az összeurópai légtérzárat az orosz gépekkel szemben. Ez is része lenne az újabb EU-s szankcióknak, amelyekről már vasárnap határozhatnak a tagországok külügyminiszterei.

A katasztrófavédelem központi segíti a háború elől Magyarországra menekülőket

10:40 Megyei operatív törzs szervezi a segítséget igénylők fogadását, szállítását, elhelyezését, ellátását Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében – olvasható BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. Hangsúlyozzák: a katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart az EU polgári védelmi mechanizmusában részt vevő országokkal és az Európai Bizottság szakosított szerveivel.

A nemzetbiztonsági operatív törzs még csütörtökön döntött arról, hogy Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek. Azóta több mint 62 000 ember lépett be a magyar-ukrán határon az országba a rendőrség tájékoztatása szerint; azt írták, hogy az ügyintézés felgyorsítása érdekében ukrán tolmácsok jelentkezését várják. Az orosz-ukrán háború kitörése óta sok magyarországi város, egyetem, segélyszervezet, egyházi intézmény indított adománygyűjtő akciót az Ukrajnából érkező menekülteknek.

A közmédia rendkívüli Jónak lenni jó! jótékonysági kampányműsort indít hétfőtől, Magyarország összefog alcímmel. A közmédia valamennyi csatornáján naponta szó lesz arról, miként lehet segíteni, mire van szüksége a Magyarországra érkezőknek. A 1357-es számon hívásonként 500 forintos pénzadományokat, a [email protected] emailen pedig természetbeni – elsősorban szállásra és ellátásra vonatkozó – felajánlásokat várnak.

Az ENSZ becslései szerint egy elhúzódó fegyveres konfliktus esetén akár ötmillió ember is elmenekülhet Ukrajnából.

Felfüggesztették Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből

10:15 A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) felfüggesztette Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből. A szövetség közleményben tudatta, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti. Azt még pénteken jelentették be, hogy törölték az idei versenynaptárból a májusra tervezett, kazanyi Grand Slam-viadalt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019-ben látogatást tesz a szentpétervári Turbosztrojtel judo klubban, ahol tizenegy éves korában ezdeni kezdett, Anatolij Rakgyin edző irányítása alatt.
Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik via AFP

 

Lukasenka: Oroszország nem tágít a céljaitól

10:00 Aljakszandr Lukasenka figyelmeztette Kijevet, hogy fogadja el Moszkva felhívását a fehéroroszországi béketárgyalásokra, ha nem akarja elveszíteni önállóságát. Lukasenka úgy véli, Oroszország nem mond le Ukrajnával kapcsolatos terveiről – olvasható a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolójában.

Az orosz delegáció nemrég jelezte: megérkeztek Belaruszba, és készek Gomel városában találkozni az ukránokkal.

A Kreml közben figyelmeztetett: a tárgyalások idejére sem függeszti fel az Ukjrana ellen indított támadást.

Az oroszok hiába várják Belaruszba az ukrán delegációt

9:45 Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel – jelentette be a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában. 

Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal 

– mondta Dmitrij Peszkov.

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök jelezte, Budapesten is hajlandó lenne tárgyalni az oroszokkal a békéről.
Fotó: EyePress via AFP

Volodimir Zelenszkij azonban visszautasította a minszki tárgyalások lehetőségét – írja a BBC. Az ukrán elnök azt üzente Moszkvának, hogy nem utazik Gomelbe, mert az orosz csapatok Belarusz területéről is támadást indítottak Ukrajna ellen. Zelenszkij közölte,

Persze, hogy békét akarunk, találkozni akarunk, azt akarjuk, hogy véget érjen a háború. Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baki – felajánlottuk ezeket a tárgyalási helyszíneket az oroszoknak. Bármely másik város is megfelelne számunkra egy olyan országban, amelynek területéről nem lőnek rakétákat ránk.

Kicsoda Volodomir Zelenszkij?

Az egykori színész, aki élete legnehezebb szerepét játssza: utánajártunk a 44 éves politikus eddigi pályafutásának.

A gáztranzit zavartalan

9:25 Folyamatosak az Oroszországból Európába irányuló gázszállítások Ukrajnán keresztül – idézte a Reuters az ukrán tranzithálózat üzemeltetőjét, amely közölte, hogy

a gázvezetéket nem érte sérülés, a földgáz továbbítása normális üzemmenet szerint zajlik.

Korábban megírtuk, hogy orosz rakétatámadás ért egy gázvezetéket Harkiv közelében, de egyelőre nem világos, hogy ez sérült vezeték része-e a tranzithálózatnak – írja a Reuters.

Már több mint 62 ezren kerestek menedéket Magyarországon

9:00 Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap. Elmondták azt is, hogy mind az öt ukrán közúti határátkelőhely teljes kapacitással üzemel. Azt írták,

a rendőrök nem fordítanak vissza a határon senkit, aki Magyarországon keres menedéket, minden segítséget megadnak a háború viszontagságai elől menekülőknek.

A rendőrök menedékhelyekre kísérik azokat, akik a határátkelőhelyekről bármilyen okból nem tudnak továbbindulni. 

A rendőrség holnapján olvasható tájékoztatás szerint egy órás várakozási időre kell számítaniuk vasárnap reggel azoknak, akik Ukrajna felől kocsival próbálnak bejutni Magyarországra.

Az oroszok körbevették Herszont és Bergyanszkot, betörtek Harkivba

8:55 Az orosz fegyveres erők teljesen körbevették a dél-ukrajnai Herszon városát, és ostromgyűrűt vontak a délkelet-ukrajnai Bergyanszk köré is – közölte a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov tájékoztatása szerint a két ukrán nagyvárost teljesen elvágták az utánpótlástól, és ellenőrzésük alá került a Krímtől északnyugatra fekvő Genicseszk repülőtere is. Az orosz haderők folytatják az ostromot – tette hozzá. 

Vasárnap reggel orosz harci járművek tűntek fel az északkelet-ukrajnai Harkiv belvárosában.

A másfél millió lakosú Harkiv környékén csütörtök reggel óta heves harcok dúlnak. Vasárnap reggel már a belvárosban is fegyverropogást lehetett hallani.

Ukrán nagykövet: 3500 orosz katona halt meg

8:40 Ukrajna ENSZ-nagykövete a Nemzetközi Vöröskereszthez fordult, hogy a közvetítését kérje

többezer orosz katona holttestének hazaszállítását.

Szerhij Kiszlica mikroblogján az írta: az elesett katonák Oroszországban élő szüleinek meg akarják adni az esélyt, hogy méltósággal temessék el a fiaikat. 

Ne hagyjátok, hogy Putyin eltitkolja a tragédia valódi méretét.

– írta Twitteren a diplomata. Az általa közzétett adatok szerint Oroszország csütörtök óta 3500 katonát, több mint száz tankot, valamint ötszáznál is több más páncélozott járművet veszített; az ukránok lelőttek 14 orosz felségjelzésű vadászrepülőt és 8 helikoptert.

Ukrajna ENSZ-nagykövete jelezte azt is, hogy Volodimir Zelenszkij elnök Antonio Guterres ENSZ-főtitkár közbejárását kérte a halott orosz katonák hazaszállításában, miután a Nemzetközi Vöröskereszt megfigyelője tájékoztatta: a biztonsági környezet miatt csak nagyon korlátozottak a lehetőségeik.

ENSZ: már 64 polgári áldozata van a háborúnak

8:15 Legkevesebb 240 civil áldozata volt vasárnap reggelig a harcoknak Ukrajnában – állítja az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA), hozzátéve, hogy 64 megerősített polgári halálos áldozatról tudnak, de a halottak száma ennél jóval magasabb lehet. Az ENSZ szerint Ukrajna infrastruktúráját ért támadások következtében százezrek maradtak áram és friss ivóvíz nélkül, 

humanitárius válsághelyzet alakult ki az ország északi, keleti és déli csücskeiben.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb becslése szerint már csaknem 300 ezren menekülhettek el a harcok elől. 160 ezren Ukrajnán belül kerestek menedéket biztonságosabb térségekben, míg hozzávetőleg 116 ezren hagyhatták el eddig az országot főleg Románia, Lengyelország, illetve Moldova irányába.

A világszervezet attól tart, hogy akár ötmillióra is duzzadhat az ukrajnai menekültek száma.

A Magyarország területére vasárnap reggelig belépők meghatározó többsége határon túli magyar állampolgár volt, vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának – közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vasárnap reggel, hozzátéve, hogy az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

Luhanszkban egy üzemanyag-raktárt ért találat

7:35 Kétszáz tonna dízelolaj lobbant lángra a délkelet-ukrajnai Luhanszk megye szakadárok uralta térségében, miután felrobbant egy üzemanyagraktár.

A luhanszki népköztársaság tájékoztatása szerint a Rovenki településen történt robbanást az ukrán kormányerők rövid hatótávolságú ballisztikus rakétájának becsapódása okozta. A szeparatisták szerint vannak áldozatok.

Egy atomhulladék-tárolót is találat ért

7:20 Találat ért egy nukleárishulladék-tárolót Kijevben – erősítette meg az ukrán Atomenergetikai Ellenőrzési Hivatal. Korábban a Kanal 24 televízió számolt be arról, hogy a Radon nevű vállalat lerakatát több orosz rakétatalálat érte. Az első mérések azt mutatják, hogy "a védelmi övezeten kívüli civil lakosság nincs veszélyben".

Az ukrán atomenergetikai hivatal tájékoztatása szerint jelenleg is folynak a harcok a környéken, így a létesítményt ért károkat, és az emiatt keletkezhetett sugárzás mértékét sem sikerült pontosan felmérniük, mivel az automata sugárzásmérő berendezéseket is rakétatalálat érte.

Az 1960-ban alapított Radon Union vállalat fő profilja a különböző eredetű nukleáris hulladékok kezelése.

 

Minden oldalról támadnak az oroszok

7:15 Heves harcokról érkeztek jelentések vasárnapra virradóra szerte Ukrajnából. Az ukrán hadsereg közleménye szerint az orosz támadás a kormányerők "eltökélt ellenállásába" ütközött.

A déli Herszon megyében heves harcok árán az orosz csapatoknak sikerült előretörniük. Szintén nehéz összecsapásokról érkeztek jelentések Kijev külterületeiről és Luhanszk megyéből.

Az ukrán főügyész vasárnap kora reggeli tájékoztatása szerint Harkivban a támadók előrenyomulását egyelőre sikerült megállítani, de a közösségi médiában terjedő legfrissebb felvételek szerint az orosz hadijárművek a város utcáin tűntek fel. A másfél milliós kelet-ukrajnai városban csütörtök óta heves harcok dúlnak.

Az ország második legnagyobb városában az oroszok felrobbantottak egy gázvezetéket. Az ukrán állami szervek tájékoztatása szerint a létesítményt ért támadás "környezeti katasztrófát" okozhat a környéken.

A harkoviakat is arra kérték, zárkózzanak be, az ablakokra pedig tegyenek vizes ruhát.

Nyugalom van Kijevben

7:00 Bár a légvédelmi szirénák újra megszólaltak az ukrán fővárosban, helyi idő szerint nem sokkal szombat éjfél előtt, a város bombázása az éjszaka elmaradt – közölte a kijevi polgármester-helyettes vasárnap reggel.

A város határán kívülről több robbanást is jelentettek az éjszaka – tette hozzá Mikola Povoroznyik, aki elmondta azt is, hogy Kijevben viszonylagos nyugalom van, a ukrán fegyveres erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a fővárost, miután az éjjel utcai harcokat folytattak az "orosz szabotőrökkel."

A Vaszilkievben égő tűz miatt a kijevieknek azt tanácsolta. zárják be az ablakaikat, és ne menjenek az utcára.

Rakétatalálat ért egy olajterminált Kijev közelében

6:45 Orosz rakétatalálat ért egy olajfinomítót, Kijev egyik elővárosában, Vaszilkivben szombat éjjel. A létesítmény lángra kapott, a tüzet reggelig nem tudták eloltani, mert  harcok jelenleg is folynak a finomító közelében. A Kijevtől délnyugatra fekvő város polgármesterére azt nyilatkozta: a települést és a helyi repülőteret ballisztikus rakétákkal lőtték.

Az ellenség mindent meg akar semmisíteni a környéken

– mondta Natalia Balasinovics polgármester. Az interneten megjelent felvételeken az éjszakai eget megvilágító hatalmas lángnyelveket lehetett látni.

 

Az orosz-ukrán háború legfontosabb szombati eseményeit percről-percre tudósításunkban olvashatja:

Összefoglaló az orosz-ukrán ukrán háború szombati legfontosabb eseményeiről

Az ukrán elnök hajlandó a fegyverszünetről és a békéről tárgyalni Moszkvával, de figyelmeztet: az orosz csapatok megpróbálják lerohanni Kijevet.