Folyamatos az egyeztetés a magyar baloldal és az ukrán kormány között.

A Márki-Zay Péter vezette ellenzék az ukrán kormány képviselőinek ígéretet tett arra, hogy ha kormányra kerülnek, akkor azonnal megindítják a Magyarországon keresztüli fegyverszállítást Ukrajnába, és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj és földgáz szállításának szankcióját is – közölte Szijjártó Péter a szerdai kormányülést követően a közösségi oldalára feltöltött videóban.

 

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett: 

az ukrán külügyminiszter néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásáról tárgyaljanak. 

Erről itt olvashat bővebben:

Az ukrán külügyminiszter Márki-Zay stábjával egyeztetett Zelenszkij brüsszeli beszéde előtt

Az ukrán elnök az Európai Tanács március 24-i ülésén a diplomáciában meglehetősen szokatlan stílusban szólította meg a magyar kormányfőt. A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott információk szerint az ukrán külügy vezetője ezt megelőzően arról érdeklődött a budapesti ukrán nagykövetnél, hogy miként segíthetnék elő a baloldali ellenzék választási győzelmét.

Szijjártó Péter szerint ezzel a baloldal lebukott, hiszen korábban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányfőnöke a sajtó kérdésére azt állította, a Márki-Zay Péter és az ukrán elnök emberei közötti háttértárgyalások nem veszélyeztetik Magyarország biztonságát és energiaellátását sem. 

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán elnök szempontjából természetesen érthető, ahogyan kommunikál, hiszen Ukrajnának az az érdeke, hogy minél több európai ország, így Magyarország is szállítson fegyvereket, illetve szavazza meg a kőolaj- és földgázszállításokra vonatkozó szankciókat is. Ez azonban teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekével – hangsúlyozta a külügyminiszter.

A magyar politikusoknak Magyarország érdekét kell képviselniük, Magyarország érdeke pedig egyértelműen az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból

– jelentette ki Szijjártó, aki garanciát vállalt arra, hogy a jobboldali kormány meg fogja akadályozni Magyarország háborúba sodródását, és a magyar emberek életét sem fogják kockáztatni a fegyverszállítmányok átengedésével és Kárpátalján keresztüli szállításával.

A külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy a magyar gazdaságot a leállás veszélye fenyegesse, ezért a kormánynak továbbra is ki kell tartania azon döntése mellett, hogy nem támogatja az energiaszállításokra vonatkozó európai szankciókat.

Orbán Viktor: Ennek a választásnak tétje a háború

A miniszterelnök a Hír TV Napi Aktuális című műsorában beszélt az orosz–ukrán háborúról, Magyarország szerepéről és kötelességéről, a magyar energiatermelés átalakításáról, és a kampányról is. „A választás tétje megnőtt, mert nem ugyanúgy reagáltak a jobb- és a baloldali pártok a háborúra, nem egyformán, hanem különböző módon” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: „A mi álláspontunk teljesen világos: ez egy ukrán–orosz háború; ez nem a mi háborúnk; ez két nép háborúja; nyilván a szívünk a megtámadottal van.”

 

Reagált az ukrán külügy

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége az országgal szembeni pánikkeltéssel vádolta meg a Magyar Nemzetet, miután a lap megírta, hogy az ukrán kormány magas szintű egyeztetéseket folytat a magyarországi ellenzékkel.

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig azt írta:

Magyarország ukrajnai hozzáállásával ellentétben mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen a választásokat megelőző napokban. Sajnálatos, hogy a választások előtti rövid távú haszon érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságok kitalálására, ezzel tönkretéve a kettőnk között hosszú távon létrejött kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való kapcsolat, akkor célszerű lenne ezt nyíltan közölni.