Pénteken újabb három orosz kozmonautát juttatnak fel a Nemzetközi Űrállomásra Bajkonurból. Az orosz űrprogram annak ellenére folytatja tervezett küldetéseit, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül a nyugati szankciók, illetve az Egyesült Államokkal kialakult fagyos viszony miatt – írja a Reuters hírügynökség. 

A három űrhajóst dél körül indítják útnak a Soyuz fedélzetén, majd nagyjából három óra múlva, azaz péntek délután érik el a Nemzetközi Űrállomást. 

Fotó: Sergei Savostyanov / AFP

A Reuters hírügynökség közlése szerint Oleg Artemejev vezeti a missziót, két társa, Gyenyisz Matvejev és Szergej Korszakov pedig zöldfülűnek számít. A hármas fél évet tervez eltölteni az űrállomáson. Annak a három űrhajósnak a helyére mennek, akik várhatóan március 30-án térnek vissza a Földre, köztük a kialakult helyzet ellenére ott van a hírek szerint az amerikai Mark Vande Hei is. 

A három oroszon kívül így három amerikai és egy német űrhajós marad majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Fotó: Sputnik via AFP

A mostani misszió alapos tesztje lesz az orosz és amerikai űrkapcsolatoknak, amelyek az elmúlt hetekben igencsak befagytak, miután Washington a kivetett szankciókkal Moszkva szerint az orosz űrprogramot is ellehetetleníti. 

A Roszkozmosz vezetője szerint a kialakult helyzet az űrállomáson tartózkodókra is hatással lehet, megmérgezve a közös munkát, de a NASA szerint az űrhajósok profik, nem befolyásolja az életüket a geopolitika. 

A háború a Mars-programra is lesújtott

Az Európai Űrügynökség (ESA) csütörtökön úgy döntött, hogy az orosz űrhivatallal közös Mars-missziója nem indul el idén az ukrajnai háború miatt.