Mintegy háromszáz bányász nem tud a felszínre jönni a szakadár „Donyecki Népköztársaságban” lévő egyik bányából az ukrán fegyveres erők támadása miatt – közölte a terület szén-és energiaügyi minisztériuma kedden. A Szkocsinszki bánya fő szellőzőventilátorát a belövések miatt áramtalanították. Kétszázkilencvennégy ember van a föld alatt, akiket fel akarnak hozni a bánya mélyéből – írta közleményében a helyi vállalat.

Az esetnek egyelőre nincsenek halálos áldozatai.

A szakadár terület hatóságai segítséget kértek az orosz védelmi minisztériumtól, hogy védjék meg a „népköztársaságot” az ukrán fegyveres erők rakétatámadásaitól. Eduard Baszurin, a helyi népi milícia helyettes vezetője a Rosszija-24 orosz tévécsatornán azt mondta, hogy erőik nem elegendőek ahhoz, hogy nagy magasságban megsemmisítsék a támadó rakétákat. 

Fotó: YURI KOCHETKOV / MTI/EPA

Hétfőn a terület hatóságai arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők által indított Tocska-U típusú rakéta szilánkjai hullottak a városközpontra. Denisz Pusilin, a szakadár terület vezetője szerint a rakéta kazettás töltetet hordozott. Olekszandr Opriscsenko, a terület megbízott egészségügyi minisztere azt mondta, hogy 18 ember a helyszínen meghalt, kettő a kórházban halt bele súlyos sérüléseibe, és összesen 35 embert vittek kórházba a lehulló rakétaszilánkok miatt.