Brit konzervatív képviselők szerint 

a munkáspárti Angela Rayner szét-, majd keresztbe vetette a lábait Boris Johnson miniszterelnök kérdései közben, hogy így vonja el a figyelmét. Rayner szexizmusnak és nőgyűlöletnek nevezte a vádat

– írja a The Guardian

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A Mail on Sunday arról számolt be, hogy meg nem nevezett miniszterek „huncutságból” arra utaltak, hogy a Munkáspárt helyettes vezetője Sharon Stone-nak az Elemi ösztön című filmben látott jelentét adta elő a parlamentben, csak teljesen felöltözve. 

A cikk egy konzervatív képviselőt idéz, aki azt mondta Raynerről, 

tudja, hogy nem versenyezhet Boris Oxford Union-i vitaképzésével, de vannak más készségei is, amelyek belőle hiányoznak. Ezt bevallotta, amikor italoztunk az alsóházi teraszon.

A lap forrásai azt is felrótták, hogy a képviselő 16 évesen otthagyta az iskolát, szemben az elitegyetemen végzett miniszterelnökkel. 

Vasárnap egy dühös Twitter-bejegyzésben visszavágott Rayner, mondván, „szexizmus és nőgyűlölet” áldozata lett.

Azzal vádolnak, hogy »csalással« akarom »elterelni« a tehetetlen miniszterelnök figyelmét – azzal, hogy nő vagyok, lábam van és ruhát viselek

– írta Rayner. Azt is írta, hogy a miniszterelnöknek és „mazsorettjeinek egyértelműen nagy problémája van a nőkkel a közéletben”. 

Szégyellniük kellene magukat. Nem fogom hagyni, hogy aljas hazugságaik eltántorítsanak. A zaklatásra és a megfélemlítésemre irányuló kísérleteik kudarcot vallanak

– tette hozzá. Johnson Vasárnap a Twiterre azt írta, hogy 

amennyire nem értek egyet Angela Raynerrel szinte minden politikai kérdésben, tisztelem őt mint parlamenti képviselőt, és helytelenítem a ma névtelenül ellene irányuló nőgyűlöletet.

Nadine Dorries kulturális államtitkár ezt követően egy azonos megfogalmazású bejegyzést tett közzé. A hét végi jelentések szerint Johnson vasárnap felvette a kapcsolatot Raynerrel, és ragaszkodott ahhoz, hogy a „nőgyűlölő” állítások siralmasak, és nem az ő nevében fogalmazták meg.

Korábban a VG is megírta, hogy parlamenti vizsgálat indul annak megállapítására, hogy a miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások idején tartott illegális összejövetelek ügyében. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett vizsgálat megindítását a kormányzó Konzervatív Párt frakciójából a többórás vita után senki nem ellenezte, így 

az indítványt a londoni alsóház formális szavazás nélkül elfogadta. 

Ez azt jelenti, hogy az alsóház illetékes bizottsága a Downing Street-i partik ügyében jelenleg is folyó rendőrségi vizsgálat lezárulta után kivizsgálhatja, hogy Johnson félrevezette-e a parlamentet az ezekről az összejövetelekről tett korábbi nyilatkozataival.