Kilencvenötmillió dollár értékben újabb védelmi felszereléseket és szolgáltatásokat hagyott jóvá Tajvannak az amerikai kormány – közölte helyi idő szerint kedden az amerikai védelmi minisztérium.

Ezek a felszerelések és szolgáltatások a szigeten lévő Patriot légvédelmi rendszer karbantartásával és fejlesztésével kapcsolatosak. A Pentagon szerint 

a cél a regionális fenyegetések elhárítása és a területvédelem. 

A sziget külügyminisztere a döntést üdvözölve elmondta, hogy ez lehetőséget nyújt Tajvannak arra, hogy megvédje magát Peking folyamatos katonai terjeszkedésétől és provokációitól. Az adásvételt várhatóan egy hónapon belül véglegesítik.

Fotó: AFP

A legutóbbi, február végi hasonló nagyságrendű katonai szállítmány is főleg a légvédelmi képességeket igyekezett erősíteni, miután 

a kínai légierő rendszeresen megsérti Tajvan légvédelmi övezetét. 

Ez már a harmadik jóváhagyott fegyverszállítás a szigetnek, amióta Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett. Elsőként negyven darab 155 milliméteres önjáró löveg eladását hagyták jóvá tavaly augusztusban.

Tajvan a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkezik, Peking viszont a Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti a szigetet.