Visszatérni látszik a BitTorrent használata, mert egyre több a streamingszolgáltató, és túl sok az exkluzív tartalom, írja a Vice.

Fotó: Shutterstock

Egy új tanulmány szerint a BitTorrent használata, a kalóztartalmak letöltése évek óta tartó csökkenés után ismét emelkedik. A Vice szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az egyre több streamingszolgáltató túl sok exkluzív tartalmat kínál, ez pedig arra kényszeríti az előfizetőket, hogy számtalan platform kínálatában kutakodjanak az őket valóban érdeklő tartalmak után. 

A Sandvine új, Global Internet Phenomena című jelentéséből az is kiderül, hogy

önmagában a Netflix már az összes internetes letöltési adatforgalom 15 százalékát teszi ki.

A Sandvine szerint a fájlmegosztás a globális downstream forgalom 3 százalékát, illetve az upstream forgalom 22 százalékát teszi ki, ennek a forgalomnak pedig 97 százaléka BitTorrent. Bár a BitTorrentet gyakran használják közönséges fájlok terjesztésére is, elsődlegesen mégis azok választják, akik szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak online terjesztésére és kereskedelmére törekszenek.

Ahogy egyre több vállalat száll be a streaming versenybe – egyes előrejelzések szerint idén szinte minden nagyobb műsorszolgáltató el fogja indítani saját streaming szolgáltatását–, egyre több exkluzív tartalom kerül fel a platformokra, hogy ezzel is ösztönözzék az előfizetéseket: minél jobb és exkluzívabb a tartalom, annál több az előfizető.

Ugyanakkor a legtöbb fogyasztónak csak korlátozott anyagi erőforrásai vannak, így választania kell a szolgáltatók közül, és

bármelyik mellett is dönt, valószínűleg nem lesz elérhető az összes számára érdekes műsor vagy film,

azonban az egyre több és több platformra való előfizetés megfizethetetlenül drága, így nem is kivitelezhető. Tehát marad a letöltés.

A Vice azt is megjegyzi, hogy a BitTorrent tényleges felhasználóinak száma feltehetően a tanulmányban közöltnél is magasabb, hiszen sokan proxy-k és VPN-ek mögé rejtve használhatják az oldalt, hogy kikerüljék a kíváncsiskodó internetszolgáltatókat – és a szerzői jog megsértése miatti felelősségre vonást.