Az észak-koreai hadsereg nukleáris fegyverzetének megerősítésére és fejlesztésére tett ígéretet Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy phenjani katonai parádén – jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Kim Dzsongun a hadsereg alapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett díszszemlén beszélve hangsúlyozta: az aggasztó politikai és katonai helyzetre tekintettel gyorsított ütemben fejlesztik a hadsereg nukleáris fegyvertárát, amelyet egyúttal „a nemzet erejének” nevezett.

Fotó: KCNA

A fegyverek legfontosabb szerepe az elrettentés, de Phenjan nem fog habozni bevetni ezeket, amennyiben alapvető érdekei sérülnek

– fogalmazott Kim Dzsongun.

Tudósításában a KCNA leszögezte, hogy a díszszemlén bemutatták a Hvaszong–17 interkontinentális ballisztikus rakétát – jóllehet képeket nem közöltek –, amelyek hatósugara 15 ezer kilométer.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők arra figyelmeztettek, a fegyvert Phenjan akár élesben is bevetheti, hogy kémműholdat juttasson el vele a világűrbe.

Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Észak-Korea 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Ám miután zátonyra futottak a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások, amelyeket Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, Kim Dzsongun arra figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti.