Mégsem szabadulhat ki a börtönből Alberto Fujimori, az emberi jogok megsértése miatt elítélt egykori perui elnök, mert a limai alkotmánybíróság szabálytalanul döntött erről – állapította meg helyi idő szerint pénteken az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága.

Carlos Reano, a bíróság főügyésze úgy nyilatkozott, hogy a perui hatóságok a döntés miatt egyelőre nem engedik szabadon Fujimorit. A volt elnököt különleges börtönben őrzik, ahol ő az egyetlen fogvatartott.

A vitatott megítélésű egykori elnök hívei a börtönnél várták Fujimori szabadon bocsátását, míg a neki nyújtott elnöki kegyelem ellenzői a főváros, Lima utcáin tiltakoztak.

Fotó: Luka Gonzales / AFP

A 83 éves, japán származású politikus 25 éves börtönbüntetését tölti, amelyet az emberi jogok megsértése miatt szabtak ki rá. Fujimori tíz éven át vezette a latin-amerikai országot, és bár sokan diktátornak tartották, meg tudta őrizni népszerűségét.

Az elítélt exelnöknek utóda, Pedro Pablo Kuczynski adott elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva 2017-ben, de ezt a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette. Ezt a döntést változtatta meg márciusban az alkotmánybíróság, kimondva, hogy Fujimori mégis kiszabadulhat.

Perut Fujimori elnöksége idején a Fényes Ösvény nevű szélsőbaloldali terrorszervezet fenyegette, amely ellen könyörtelenül léptek fel az állami hatóságok. Fujimorit 2000-ben korrupcióval vádolták meg, ami miatt Japánba menekült. Chilében fogták el öt évvel később, ahonnan kiadták Perunak.

Ezt követően több ügyben is elmarasztalta a bíróság. A legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett Fujimori elnökségének első éveiben.

Kormányozhatatlanná válhat Peru

Napok óta erőszakos tüntetések rengetik meg Perut a magas üzemanyag- és élelmiszerárak miatt, de könnyen lehet, hogy hamarosan más országokban is hasonló események történhetnek.