Napok óta erőszakos tüntetések söpörnek végig Peruban, az üzemanyagok és a műtrágya drágulása miatt – írja a CNN. A drágulási hullám hatására kirobbanó zavargások félő, hogy csak a nyitányát jelentik a hasonló esetek globális terjedésének.

A tiltakozások eredetileg a magas üzemanyagárak miatt kezdődtek a múlt héten, de gyorsan általános kormányellenes megmozdulásokká váltak, ahol a demonstrálók utakat is lezártak. Legalább 9 fontos útvonalat lezártak a tüntetők, míg 

a rendőrséggel szemben történt összecsapások alatt szerdáig minimum hatan életüket is vesztették.

Fotó: ERNESTO BENAVIDES

A kormány sem áll a helyzet magaslatán, így például noha Pedro Castillo, az ország elnöke hétfőn szükságállapotot rendelt el és a fővárosban kijárási tilalmat is hirdetett, ezt már kedden kénytelen volt visszavonni. Ennek ellenére nem csitultak az összecsapások a könnygázzal fellépő rohamrendőrök és a köveket dobáló tüntetők között.

A dél-amerikai országban a tömeges megmozdulásoknak nagy hagyománya van, ami gyakran eredményes is, így az elmúlt öt év alatt Peru öt elnököt fogyasztott el. A jelenlegi elnök, az országot tavaly július óta vezető Castillo rövid regnálása alatt már két kísérletet is túlélt, amikor megpróbálták eltávolítani a hatalomból. Tekintve, hogy a választási győzelme is csak egy hajszálon múlott, miközben a kongresszusi többség az ellenzék oldalán van, az elnök széke egyáltalán nem tekinthető különösebben stabilnak.

A mostani tiltakozási hullám kiváltó okai között szerepelnek a meglóduló árak, 

miután 26 éve nem látott ütemre gyorsult fel az infláció márciusban az ország statisztikai hivatala szerint. A leginkább az élelmiszerek és az üzemanyagok ára emelkedett, aminek hatására március 28-án közlekedési dolgozók csoportjai és kamionsofőrök szakszervezetei általános sztrájkra szólítottak fel.

Az egyre dráguló élelmiszerárak – amit az ukrajnai háború csak tovább fokoz – hatására jelentkező politikai instabilitást már sokan megjósolták, és könnyen lehet, hogy ennek a folyamatnak csak az első állomása lehet az, ami most Peruban történik.