Kormányoldalról átállt képviselők támogatásával, tizennégy órás huzavonát követően 174 szavazattal győzött az országot vezető Imran Hánnal szembeni bizalmatlansági indítvány a 342 tagú alsóházban a pakisztáni parlamentben.

A távozó miniszterelnök szemére az ellenzék és egykori támogatói azt vetik, hogy nem sikerült a koronavírus-járvány után fellendítenie a gazdaságot és adós maradt azon kampányígérete teljesítésével is, hogy megszabadítja a korrupciótól és virágzó, nemzetközi színtéren tisztelettel övezett országgá teszi Pakisztánt. Az utóbbi időben jelentősen megemelkedtek az üzemanyag- és élelmiszerárak az ázsiai országban. A drágulás mértékét jelzi, hogy az 12 százalék fölött, az élelmiszer infláció pedig 15 százalék fölött van, míg az ország fizetőeszközének gyengülése miatt 

a központi bank rendkívüli ülésen kényszerült kamatot emelni a héten.

A kormányfő pártjának csak néhány tagja vett részt a szavazáson. Hán 2018 óta irányítja az országot, hatalomra kerülését pedig bírálói szerint a hadsereg is segítette. A koalíciós partnereihez hasonlóan azonban a hadsereg is megvonta a bizalmat a krikettsztárból lett politikustól.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Egyes források szerint a szombati bizalmi szavazásra is csak azután került sor, hogy a nagy befolyással rendelkező Kamar Dzsaved Dadzsva vezérkari főnök találkozott a kormányfővel a parlamenti eljárás elhúzódása miatt egyre fokozódó bírálatok közepette.

Hán pénteken, a televízióban közvetített beszédében csalódottságát fejezte ki a bizalmi szavazás várható eredménye miatt, de közölte, hogy elfogadja majd a döntést. Mindemellett ismételten 

azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy összeesküvést szőtt vele és kormányával szemben, 

bár bizonyítékot erre nem szolgáltatott, és tömegtüntetéseket jelentett be vasárnapra. A kormányfő korábban a parlament feloszlatásával is igyekezett megakadályozni a vele szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt, ám az ország legfelsőbb bírósága ezt törvénytelennek ítélte ezt. Így nem Hán lesz az első, aki kitölti az ötéves miniszterelnöki ciklust Pakisztánban.

A voksolás nyomán Hán elveszítette miniszterelnöki megbízatását, és az alsóház most új kormányfőt fog választani. A legesélyesebb a tisztségre Sehbaz Sarif, az alsóház jelenlegi ellenzékének vezetője. Mindenesetre a pakisztáni események illeszkednek a száguldó élelmiszerárak miatt a fejlődő országok stabilitásának erózióját okozó trendbe, melynek keretében Srí Lanka vagy épp Peru is súlyos válságot él át.