Miközben egyre több szankciót vetnek ki Roman Abramovics orosz milliárdosra, továbbá ezen a héten 7 milliárd dollárt fagyasztottak be a vagyonából, a karibi Saint Barthélemy (St Barts) sziget lakosai védelmükbe vették a milliárdost, mivel úgy vélik sok pozitív hozadéka volt a szigeten való jelenlétének – tudatta az Insider

Tíz év alatt a helyiek közül is sokan meggazdagodtak Abramovicsnak és más gazdag ügyfeleinek köszönhetően. Nem akarják, hogy ennek vége legyen

 – mondta egy helybéli lakos a Forbesnak. 

A St. Barts néven ismert sziget gazdasága jelentős mértékben a turizmustól függ: 

főleg az Abramovicshoz hasonló milliárdosok pénzétől.

A helyiek Abramovicsot – aki 2009-ben vásárolt egy 90 millió dolláros kastélyt a szigeten – az egyik legadakozóbb orosz milliárdosként tartják számon. 2010-ben 4 millió dollárral segítette egy helyi futballstadion újjáépítését, majd 2017-ben a hurrikán utáni károk helyreállításában is szerepet vállalt, és finanszírozta egy, a helyi ökoszisztéma szempontjából kiemelkedően fontos sósvízű tó javítási költségeit.

Fotó: Sputnik via AFP

Abramovics korábban jelentős összegeket adományozott többek között az izraeli holokausztmúzeumnak és a Tel Aviv-i Egyetem nanotechnológiai kutatóközpontjának is.

Az oligarchának többször is dolgozó Patrice Abderraham magánséf a Forbesnak úgy nyilatkozott, hogy Franciaország és az EU tévedett, amikor szankciókkal sújtotta Abramovicsot: "Mindenkit egy kalap alá vesznek. Remélem, hogy jól alakulnak majd a dolgai."