Közélet

Videóra vették az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szobor lebontását

Kijevben lebontották azt a szobrot, amely egykor az Ukrajna és Oroszország közötti barátságot jelképezte – írja a BBC.

Az ukrán főváros központjában álló hatalmas szobor eltávolítását a város polgármestere, Vitalij Klicsko rendelte el, aki szerint 

Oroszország ukránok millióinak normális életét tette tönkre, és tönkretette az európai békét.

Emberek tömegei gyűltek össze, hogy megnézzék az emlékmű lebontását, és néhányan ujjongtak a munka befejezésének pillanatában. 

Klicsko korábban szenvedélyesen könyörgött a Nyugatnak, hogy fokozzák a fegyverszállítást, hogy segítsenek országának megvédeni magát az orosz agresszióval szemben.

Ezekkel a védelmi fegyverekkel megvédjük a hazánkat

– mondta a korábbi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok.

Klicsko az Euronews nemzetközi tudósítójának elmondta, hogy bár voltak jelei a normális élet visszatérésének városába, még mindig az orosz háború árnyékában élnek. A polgármester elmondta, hogy Oroszország azért indította meg invázióját, mert Kijev csatlakozni akar az Európai Unióhoz.

Nem titok, hogy Putyin újjá akarja építeni a szovjet birodalmat

– jelentette ki Klicsko, hozzátéve, hogy Moszkva nem fogadja el az ukránok akaratát. „Nem akarunk visszatérni a Szovjetunióba... nem akarunk emberi jogok nélküli országban élni” – tette hozzá.

Korábban a VG is megírta, hogy több robbanást lehetett hallani az oroszországi Belgorodban. A robbanások egy lőszerraktárnál történtek.

 

Kijev Vitalij Klicsko Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek