Közélet

Robbanások sorozata történt Oroszországban

A hatóságok közlése szerint szerda hajnalban 

robbantások sorozatát hallották az Ukrajnával határos három orosz tartományban, és kigyulladt egy lőszerraktár Belgorod tartományban 

– számolt be a Reuters. Belgorod regionális kormányzója elmondta, hogy a Staraja Nelidovka falu közelében lévő lőszerraktárban keletkezett tüzet eloltották, civilek nem sérültek meg.

Oroszország ebben a hónapban azzal vádolta Ukrajnát, hogy helikopterekkel megtámadta a belgorodi üzemanyagraktárt, és tüzet nyitott a tartomány több falujára. A Belgorod tartomány Luhanszk, Szumi és Harkov régiókkal határos, amelyek mindegyikében heves harcok zajlottak azóta, hogy Oroszország két hónappal ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

Az Ukrajnával is határos orosz Kurszk tartomány kormányzója azt mondta, szerda hajnalban robbanások hallatszottak Kurszk városában, amelyek nagy valószínűséggel légvédelmi rendszerek tüzelésének hangjai voltak. Voronyezsben, egy másik Ukrajnával szomszédos tartomány közigazgatási központjában az orosz TASZSZ hírügynökség a vészhelyzeti minisztérium egyik tisztviselőjére hivatkozva azt mondta, hogy két robbanást hallottak, az ügyben már nyomoznak a hatóságok. 

Tengerről indított, nagy hatótávolságú, precíziós Kalibr rakétákkal a zaporizzsjai alumíniumgyár területén hangárokat semmisítettek meg az éjszaka folyamán, amelyekben nagy mennyiségű amerikai és európai fegyvert és lőszert tároltak – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerda délelőtti hadijelentést ismertetve. 

A tábornok szerint az orosz harcászati légierő 59 ukrán katonai létesítményre mért csapást, aminek következtében egyebek között több mint 120 fegyveres és 35 páncélozott jármű megsemmisült. A rakéta- és tüzérségi erők 573 célpontot támadtak, a légvédelem pedig lelőtt 18 ukrán drónt és egy Tocska-U harcászati rakétát.

Konasenkov összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 607 drónt, 273 föld-levegő rakétarendszert, 2596 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 296 rakéta-sorozatvetőt, 1134 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2413 különleges katonai járművet veszítettek.

Elengedhetetlenen a nyugati támogatás 

A BBC beszámolója szerint az ukrán erők 2014 óta tartják a vonalat Donbászban az oroszok által támogatott szakadárokkal szemben. Oroszország Kijevből három héttel ezelőtti visszavonulása után újra összpontosította katonai erőit Kelet-Ukrajnában azzal a céllal, hogy a Donbász régió egészét elfoglalja. Sok egységét átcsoportosította keletre. Nyugati tisztviselők becslése szerint Oroszország jelenleg körülbelül 76 zászlóalj taktikai csoporttal rendelkezik a térségben – mindegyikben körülbelül 800 ember van.

Az oroz hadsereg jelenleg többnyire a tüzérségét és a rakétáit használja Ukrajna védelmének ledarálására. Egyes katonai elemzők arra számítanak, hogy 

egy jelentős katonai ütközet még hátravan.

És úgy tűnik, az ukrán erők tartják a vonalat, bár szakértők szerint az oroszok már most is háromszoros túlerőben vannak. A BBC-nek nyilatkozó egyik ukrán hadnagy úgy fogalmazott, hogy 

az oroszok jönnek, jönnek és jönnek Ukrajna területére. És nem tudjuk, mikor állnak meg. Nem tudjuk, mikor ér véget az útjuk.

A férfi ügyvéd volt, mielőtt csatlakozott az ukrán hadsereghez. Azt is mondta, szükségük van a nyugati fegyverekre, mert  Oroszország egy katona állam, ezzel szemben Ukrajna képessége súlyosan megsérült, ezért a nyugati támogatás erősen befolyásolja a háború kimenetelét.

Az NBC News cikke szerint amikor Oroszország megkezdte invázióját, az Egyesült Államok részletes hírszerzési információkat adott az ukrán erőknek arról, hogy pontosan mikor és hol szándékoztak lecsapni az orosz rakéták és bombák.

Ez a közel valós idejű hírszerzési adatok megosztása egyben megnyitotta az utat Ukrajna előtt is, hogy a háború első napjaiban lelőhessen egy orosz szállítógépet, amely több száz katonát szállított

 – állítják a tisztviselők, és ezzel segítettek visszaverni egy orosz támadást egy Kijev melletti kulcsfontosságú repülőtér ellen.

Kezdettől fogva erősen közreműködtünk a stratégiai és a cselekvésre alkalmas hírszerzési információk megosztásában Ukrajnával

– mondta az ügyben egy amerikai tisztviselő az NBC Newsnak. Hozzátette, hogy ezeknek a megosztása hatásos volt mind taktikai, mind stratégiai szinten is.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közleményében kijelentette: rendszeresen részletes, időszerű hírszerzési információkat szolgáltatnak a csatatéren tartózkodó ukránoknak, hogy így segítsenek nekik  az orosz agresszióval szemben, és ezt a jövőben is meg fogják tenni.

Oroszország több tízezer katonát küldött Ukrajnába eddig az ország lerohanása óta. Az ukrán erők kemény ellenállást fejtettek ki, a Nyugat pedig átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, hogy erői visszavonására kényszerítse. 

 

Címlapkép: Anatolii STEPANOV / AFP

Egyesült Államok orosz-ukrán háború hadsereg szankciók
Kapcsolódó cikkek