Ukrajna nem hajlandó feladni az ország keleti részén lévő területeket, hogy véget vessen az Oroszországgal vívott háborúnak, és Ukrajna hadserege készen áll a moszkvai hadsereg elleni harcra a Donbász térségében, ami befolyásolhatja az egész háború menetét - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek adott interjúban.

Véleménye szeirnt Oroszország megpróbálhatja elfoglalni Kijevet, ha képes lesz elfoglalni Donbászt. „Ezért nagyon fontos számunkra, hogy ne engedjünk neki és megálljuk a helyünket, mert a donbászi csata... befolyásolhatja az egész háború menetét” – mondta Zelenszkij. Hozzátette: az ukrán hadsereg sikeresen ellenállt Oroszország offenzívájának, ami meglepetést okozott az amerikai hírszerzésnek és az orosz félnek, amely gyors háborút tervezett.

Jake Tapper kérdésére határozottan azt állította, hogy Ukrajna győzni fog ebben a háborúban. Ugyanakkor - tette hozzá - Ukrajna szörnyű polgári áldozatokat szenvedett országszerte és szerinte a világnak fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Putyin taktikai atomfegyvert fog bevetni, mert semmire sem értékeli az ukrán életeket. "Beszéltem Emmanuellel" - mondta Zelenszkij, Emmanuell Macron francia elnökre utalva, a CNN amerikai hírtelevíziónak pénteken adott és vasárnap sugárzott műsorában. "Úgy gondolom, ő elérheti, hogy Oroszország kezdjen párbeszédet" - tette hozzá. "Azt mondtam neki: szeretném, ha megértené, hogy nem háborúról van szó, ez egyszerűen népirtás. Meghívtam, jöjjön el, ha alkalma nyílik rá" - mondta Zelenszkij. "Eljön, látni fogja, és bizonyos vagyok benne, hogy meg is fogja érteni".

„Nem hiszek a világnak” – mondta angolul. "Nem hiszünk a szavaknak. Oroszország inváziója után nem hiszünk szomszédainknak. Nem hisszük el a soha többé jelszót, amit sok ország hansúlyoz." 

Az egyetlen hit, ha hiszünk magunkban, az embereinkben, a fegyveres erőinkben, és abban a hitben, hogy az országok nemcsak szavaikkal, hanem tetteikkel is támogatni fognak bennünket. És ennyi...Valójában mindenki arról beszél, hogy soha többé, de amint láthatja, nem mindenkinek van bátorsága.

 – folytatta Zelenszkij ukránul. Az ukrán elnök kitért arra, hogy a nemzetközi biztonsági garanciákban sem hisz és a nemzetközi jogban sem, ugyanis Ukrajnában kitört a háború, Oroszországot pedig állítólagos háborús bűnökkel vádolják. "Már nem hiszek az iratokban, mert van egy budapesti memorandumunk is. Számomra ez is csak egy darab papír, és értéktelen" - mondta Zelenski.

Zelenszkij azt mondta, hogy csak az ukrán nép gyakorlati és kézzelfogható erőfeszítéseiben hisz.

Zelenszkij szerint a 800 millió dolláros kiegészítő finanszírozás, amelyet Biden a múlt héten hagyott jóvá, hogy Ukrajnába menjen új és fejlettebb fegyverekért, hasznos volt – de még többre van szükség. Zelenszkij szerint a legfontosabb tényező a gyorsaság, hogy a szükséges fegyverek az ukrán erők kezébe kerüljenek. Elutasította az Egyesült Államok és más országok által felvetett néhány aggályt, miszerint Ukrajna katonáit nem képezték ki az ország által kért fegyverek egy részének használatára.

 

Egyre frusztráltabbak az ukránok az unió által ígért fegyverek miatt

"Fegyverekre van szüksége. Nem egy hónap múlva. Most." - posztolta Zelenszkij legföbb tanácsadója.