Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint az európai fegyverek „késésben” vannak olyan helyzetben, amelyben az Egyesült Államok szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot a lőszerhiány, mivel a következő napokban heves szárazföldi harcok várhatók az orosz egységekkel szemben - írja a The Guardian és a CNN.

A beszámoló szerint egyes korábbi csatákban az ukrán erők több ezer tüzérségi töltényt lőttek ki egy nap alatt. Az Egyesült Államok egyik tisztviselője szeirnt az USA továbbra is úgy véli, hogy Oroszország stratégiája valószínűlegaz, hogy fegyvereket és csapatokat mozgat Kelet-Ukrajnába a jelenlegi pozícióikról,  s akár északra is, majd ott bekerítik és felszámolják az ukrán erőket.

Fotó: AFP

Vegyis súlyos harcokra lehet számítani a napokban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kulcsfontosságú tanácsadója és az ukrán tárgyalócsoport vezetője, Mihajlo Podoljak a Twitteren fejezte ki csalódottságát az Európai Unióból érkező fegyvertranszferek előrehaladása miatt.

Mikhajlo Podoljak azt írta, hogy miután Ukrajna fegyvert kért Európától, nem kapta meg "azokat, amelyeket kért", és "túl sokáig tart, amíg azok, amiket egyáltalán megkapnak megérkeznek."

Ezt a játékot sokáig lehet játszani, de biztosan nem a demokrácia fog profitálni belőle. Fegyverekre van szüksége. Nem egy hónap múlva. Most.

- posztolta Zelenszkij legföbb tanácsadója.