Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta pénteken először beszélt orosz kollégájával, Szergej Sojguval és azonnali tűzszünetet sürgetett a telefonon végrehajtott eszmecsere során – közölte a washingtoni védelmi minisztérium.

Austin már többször igyekezett felvenni a kapcsolatot Sojguval az elmúlt időszakban amerikai tisztviselők szerint, ám az orosz tárcavezető részéről érezhetően nem volt igény a párbeszédre. 

A két miniszter utoljára még a február 24-én kirobbant háború előtti napokban, február 18-án beszélt egymással.

Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP

A Pentagon szóvivője, John Kirby szerint Austin hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani a kommunikáció csatornáit.

Orosz részről a TASZSZ hírügynökség azt tartotta fontosnak idézni Sojgutól, hogy a hívást az amerikai fél kezdeményezte, 

továbbá, hogy a nemzetközi biztonság nemzetközi kérdéseiről, ezen belül az ukrajnai helyzetről volt szó.

Az Egyesült Államok és Oroszország között a háború kezdete óta forródrótot is létesített egymás között a két nagyhatalom, hogy a tévedések és a konfliktus kiterjedése elkerülhető legyen – emlékeztetett tudósításában a Reuters. Ez a forródrót az amerikai erők európai parancsnokságának főhadiszállását, Tod Wolters légierő-tábornok, európai főparancsnok irodáját köti össze az orosz féllel.

Ugyancsak a pénteki napon Joe Biden amerikai elnök Svédország és Finnország esetleges NATO-felvételével és az ezzel szembeni török ellenállással kapcsolatban egyeztetett telefonon Magdalena Andersson svéd kormányfővel és Sauli Niinistö finn elnökkel – közölte a Fehér Ház.

Noha Svédország a NATO-tagságról még nem hozta meg végleges döntését, a finn elnök és a kormányfő csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy Finnország a lehető leggyorsabban kéri felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

A helyzetet azonban némiképp bonyolítja, hogy minden NATO-tag vétójoggal rendelkezik az új felvételekkel kapcsolatban, 

és Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken újságíróknak kijelentette: a NATO-tag Törökország számára nem lehetséges, hogy pozitívan tekintsen Finnország és Svédország csatlakozási terveire, és Ankara végső esetben megvétózhatja a két skandináv ország felvételét.