Tayyip Erdoğan elnök pénteken kijelentette, hogy a NATO-tag Törökország nem tudja támogatni Svédország és Finnország csatlakozási terveit, mivel az északi országok „számos terrorszervezetnek adnak otthon” – írta meg a Reuters. Finnország csütörtökön jelentette be jelentkezési tervét, valamint Svédország várhatóan jövő héten dönthet a tagsági kérelem benyújtásáról, amire válaszul Moszkva szankciókat helyezett kilátásba.

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 24: Turkish President Recep Tayyip Erdogan holds a press conference at NATO Headquarters in Brussels, Belgium on March 24, 2022. Halil Sagirkaya / Anadolu Agency (Photo by HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: HALIL SAGIRKAYA / AFP

A bővítéssel kapcsolatos kérdéseket a tagok egyhangú egyetértésével lehet megszavazni, és hivatalosan Törökország is támogatja a szervezet bővítését, amióta 70 évvel ezelőtt csatlakozott a NATO-hoz.

Követjük a fejleményeket Svédországgal és Finnországgal kapcsolatban, de nem vagyunk pozitív véleménnyel a csatlakozásukról – mondta Erdoğan újságíróknak Isztambulban, hozzátéve, hogy hiba volt a részéről Görögország tagságának elfogadása is.

Nem akarunk most hasonló hibákat megismételni, ráadásul a skandináv országok a terrorszervezetek melegágyai– mondta Erdoğan.

A NATO álláspontja, hogy a tagság nyitva áll minden „európai állam előtt, amely képes elfogadni a jelen szerződés alapelveit és hozzájárulni az észak-atlanti térség biztonságához”.