Stratégiai együttműködési megállapodást között egymással a Semmelweis Egyetem (SE) és a Roche Magyarország, ez a  jövőben a többek között az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia, és a szemészet területén hoz jelentős előrelépést a közös kutatás-fejlesztési tevékenységekben. Az oktatás támogatása, a nemzetközi tapasztalatok megosztása és a hazai gyakorlatok fejlesztése egyaránt fontos szerepet kap a közös munkában, melynek fókuszában a személyre szabott gyógyászat, az értékalapú egészségügyi ellátás, valamint az adatvezérelt egészségügyi döntéshozatal áll – közölte az orvosegyetem. 

A magyar egészségügyi rendszer fejlesztésében mérföldkőnek számít a megállapodás – írták. 

A Roche az elmúlt öt évben, 

mintegy 70 klinikai vizsgálatot folytatott különféle betegségcsoportokban az egyetemmel közösen.

A betegközpontú és fenntarthatóbb egészségügyi rendszer kialakításához a tudomány és az egészségügy élenjáró szakembereinek együtt kell működniük, ezért is építünk a Semmelweis Egyetemmel közösen olyan partnerséget, amely radikális változást hoz a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára – mondta Raffaella Claudia Bondi, a Roche Magyarország ügyvezetője. 

A dokumentum minden elemét a betegközpontú megközelítés jellemzi, a hatékony és magas színvonalú ellátást, valamint páciensek életminőségének javítását célozza, mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Kiemelte, a klinikai vizsgálatok volumenének növelése segít abban, hogy a betegek minél előbb hozzájussanak az innovatív terápiás lehetőségekhez, a kutatók és az orvosok pedig az elsők között szerezzenek tapasztalatot az új eljárásokkal. 

Terápiás területek

A klinikai vizsgálatok egyik fontos területe az emlőrák.

Magyarországon évente 8000 feletti esetet diagnosztizálnak, és több mint kétezren halnak meg a betegségben, amely így az összes daganatos halálozás 6,7 százalékáért felel. 

Az egyetem és a Roche együttműködése az Alzheimer-kór korai felismerésében is jelentős előrelépést jelenthet. 

Illustration of CAR (chimeric antigen receptor) T cell with implanted gene strain. (Photo by CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOT / CBR / Science Photo Library via AFP)
Fotó: CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOT / Science Photo Library via AFP

Magyarországon a becslések szerint 150-500 ezer közé tehető azon Alzheimer-kórban érintettek száma, akik esetében ez fontos tényező lehet. De a tüdődaganatok kialakulási okainak kutatásában is évtizedes együttműködés zajlik. Évente még mindig több mint nyolcezer beteg hal meg hazánkban tüdőrák miatt, ezért ennek csökkentése, továbbá a tüdődaganatos betegek életminőségének javítása egyaránt kiemelt cél. 

Digitális betegút menedzsment

A Semmelweis Egyetem az egyes betegségcsoportokon belül teszteli azt a fejlesztés alatt álló applikációt is, amely egy digitális betegirányítási rendszer kialakítását és működtetését segíti elő. Az alkalmazást a Roche által létrehozott Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SzEFA) adományozta a magyar államnak még 2021 decemberében. Ennek a megoldásnak az egyetem kórházi informatikai rendszereibe történő beépítésével jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek, miközben középtávon átláthatóbbá válhatnak a betegutak, és lerövidülhet a diagnózis felállításának ideje.