Az Akadémia most arról döntött, hogy innentől ismét mozi forgalmazáshoz kötik a pályázható filmeket. A pályázó filmeket steramingszolgáltató is bemutathatja, de moziban legalább hét egymást követő napon át vetíteni kell a produkciót valamelyik hat amerikai nagyvárosi körzetben. Ezek a körzetek

  • Los Angelesben
  • New Yorkban
  • Chicagóban
  • Miamiban
  • Atlantában vagy
  • a San Francisco-öböl.

A 2023-as 95. Oscar-díjátadóra vonatkozó szabályokat és változásokat a filmakadémia igazgatótanácsa legutóbbi ülésén hagyta jóvá, ahol úgy döntöttek, hogy a pályázási időszak visszatér a szokásos Oscar-menetrendhez. Ez azt jelenti hogy

a 2022. január 1. és december 31. között moziban bemutatott filmeket lehet nevezni a díjra.

A legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába 2022. október 3-ig lehet nevezni alkotásokat. Az általános nevezési kategóriák határideje pedig november 15-én jár le.

A testület azt is kimondta, hogy az egyes filmek legfeljebb három dallal pályázhatnak a legjobb eredeti dal díjára. És új nevet kaptak a dokumentumfilmes kategóriák.

Ezentúl dokumentum-játékfilmnek (Documentary Feature Film) és dokumentum-rövidfilmnek (Documentary Short Film) nevezik őket.

A filmakadémia a produkciók Oscar-kampányával kapcsolatos irányelveket is frissítette a tisztesség és átláthatóság fokozása érdekében. Egyebek között leszögezték, hogy a filmakadémia tagjainak nem szabad promóciós anyagot vagy bármi más értékes dolgot adni a vetítéseken vagy más módon. Egy másik szabály kimondja, hogy a jelölések után a szavazás lezárásáig a vetítések nem tartalmazhatnak fogadásokat, szórakoztatást, ingyenes ételt és italt vagy más vendéglátást.

Los,Angeles,,Ca,-,February,26,,2017.,Oscar,Winners,Holding
Fotó: Shutterstock

Azt is korlátozták, hogy a tagok hetente hány e-mailt kaphatnak egy adott filmről, és megszabták, hogy a zenei tagozat tagjai nem léphetnek közvetlenül kapcsolatba a zenei tagozat más tagjaival, hogy népszerűsítsék egy dal vagy filmzene jelölését. A zenei ágazat tagjai nem vehetnek részt olyan vetítéseken vagy rendezvényeken, amelyeken a díjra pályázó zenét élőben adják elő.

A filmakadémia emlékeztetett arra, hogy tagjai kizárólag a filmek és teljesítmények művészi és technikai érdemei alapján hozhatnak döntést.

A 95. Oscar-díjátadó gálát 2023. március 12-én tartják Los Angelesben.