Már közel 1,5 milliárd forint pályázati forrást nyert el 2016 óta az a célsejtspecifikus, tumorellenes hatóanyag fejlesztésével kapcsolatos kutatási projekt, amely az ELTE és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontjának (ELTE TTK) együttműködésében zajlik, a projektet Mező Gábor vezeti.

MDM2 and tumour suppressor p53, illustration. Computer illustration showing MDM2 (mouse double minute 2 homolog, violet) bound to tumour protein p53 (blue), tagged with ubiquitin (yellow). p53 prevents cancer formation by acting as a tumour suppressor. It binds to the DNA (deoxyribonucleic acid) of cancerous cells and triggers self-destruction of that cell. MDM2 binds to p53, preventing it from binding to DNA and blocking its ability to destroy tumour cells. Several human tumour types have been shown to have increased levels of Mdm2. Therefore, MDM2 is being investigated as a potential target for cancer therapies. (Photo by JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR / JGT / Science Photo Library via AFP)
Fotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR / Science Photo Library via AFP

Évente több mint 33 ezren halnak meg rákban

Magyarországon a szív-és érrendszeri megbetegedések után daganatban halnak meg a legtöbben. Évente több mint 33 ezren halálok köthető rákhoz. A daganat miatti halálesetek 40 százaléka a 65 év alattiakat érinti, ebben a korosztályban ez a vezető halálok - mondta Mező Gábor, az ELTE TTK Kémiai Intézet Peptidkémiai kutatócsoportjának vezetője egy háttérbeszélgetésen.  A szakember kiemelte, Magyarországon a daganatos megbetegedések száma folyamatosan nő, az elmúlt 30 évben 30 százalékkal több rosszindulatú tumort regisztráltak, miközben Európa más országaiban jellemzően csökken a betegek száma. 

Mező Gábor a projekttel kapcsolatban elmondta: a hatfős kutatócsoportnak sikerült egy liposzómába csomagolt hatóanyagot kifejleszteni, ami jelenleg szabadalmaztatás alatt áll. 

A hatóanyag, a rákos betegnél meggátolja a daganatok növekedését. 

A VG-nek válaszolva elmondta, a kutatásuk jelenleg úgynevezett preklinikai fázisban van, állatokon kísérleteznek. 

Kiemelte: számos kemoterápiás szert alkalmaznak a rákos megbetegedések gyógyítására: a gyógyszerek azonban nemcsak a  tumorsejtekre, hanem az egészséges sejtekre is hatnak, vannak terápiák melyek magas toxicitással és jelentős mellékhatásokkal járnak.  

Ez az eljárás azon alapul, hogy a gyógykezelés során olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek nagy specifitással csak a tumorsejteket ismerik fel. 

Az ilyen gyógyszermolekulák általában három összetevőből állnak; a tumorellenes hatóanyagból, egy irányító komponensből, amely a tumorsejtek szelektív felismerésért felel, és az ezeket összekapcsoló egységből, amely megfelelő körülmények között elhasad, így a szabad hatóanyag kifejtheti hatását. Mivel sokféle tumortípus ellen kell megfelelően specifikus gyógyszert készíteni, a három alkotóelem számos kombinációjára lehet szükség.

A research assistant holds a mouse in her hand in the laboratory of the Central Institute for Animal Experiments (ZTE) of the Medical Faculty of the University of Muenster in Muenster, Germany, 24 November 2017. Animal experiments are conducted for research purposes at the faculty. Photo: Friso Gentsch/dpa (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: FRISO GENTSCH / dpa Picture-Alliance via AFP

A kutatócsoport által fejlesztett tumorellenes hatóanyag jó hatékonysággal  pusztítja el a tumorsejteket, és jelentősen növeli a túlélés esélyét. Az állatkísérletek során nem mutatkoztak jelentős  mellékhatások, a hatóanyag más kemoterápiás szerekre rezisztens tumorokban is produktívnak bizonyult. 

A projektbemutató előadásában elmondta, a kísérleti egerek a kezelések után még 700 napig éltek, nem újult ki a tumor a szervezetükben és természetes halált haltak, az kisállatok általában is két évig élnek. 

A kutatócsoport, ha megkapja a vegyületre a szabadalmat, védettségek, akkor hazai esetleg külföldi partnereket keresnek a gyógyszerfejlesztés tovább klinikai kutatási fázisaihoz, ennek a költségét már valószínűleg pályázati és egyetemi forrásokból nem tudják finanszírozni  - tette hozzá Mező Gábor. 

Az ELTE berkeiben zajló rákgyógyszerfejlesztések pénzügyi, finanszírozási szempontból az egyik legnagyobb projektnek számítanak

– mondta Magyar Dániel, az ELTE  Innovációs Központ vezetője a VG-nek. 

Hozzátette: perspektivitásában is a top potenciális innovációk közé tartozik. A preklinikai vizsgálatok lezárulta után a humán vizsgálatoknak nagyon szigorú a protokollja, ezek a klinikai vizsgálatok néhány száz millió forinttól több milliárd forintig is terjedhetnek - tette hozzá Magyar Dániel.

Kutatócsoportok támogatása

2022. július 1. és 2027. június 30. közötti támogatási időszakban 95 tudományos műhely kezdheti meg ötéves működését az ELKH Titkársága támogatásával. Az ELTE-ről 18 pályázatot választottak a bírálók: kilenc új csoport alakulhat, és a már működő kutatócsoportok közül is kilenc nyert ismét támogatást. A kutatócsoportok évente összesen több mint 570 millió forint támogatást kapnak. 2022-ben a Mező Gábor által vezetett kutatócsoport is újabb 49 millió forint támogatást kapott.