Közélet

Felháborodott a kijevi magyar nagykövetség az ukrán államtitkár szavain

A kirendeltség választ vár Ukrajna vezetésétől a hamis kijelentés miatt.

Magyarország ukrajnai nagykövetsége felháborodott az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa (RNBO) államtitkárának, Olekszij Danilov nyilatkozatai miatt, amelyeket 2022. május 2-án a hazánkról szóló televíziós maratonon tett – írja a nagykövetség a közösségi oldalán. 

Mint ismert, Danilov azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előre tájékoztatta Magyarországot az invázióról, és ezt Budapest arra akarja használni, hogy visszaszerezze Kárpátalját. A nonszensz vádak nem először hangzottak el az orosz–ukrán háború kitörése óta, de eddig még egyetlen magasabb rangú politikus sem tette magáévá a szürreális kijelentéseket. 

Kijev magyar nagykövetség
Fotó: Wikipedia/Kholodovsky

A kijevi követség szerint ezek a Magyarországról szóló hamis és alaptalan, valamint gyűlöletkeltő állítások ellenszenvet keltenek a háborútól szenvedő ukrán közvéleményben a magyar emberek és Magyarország ellen. A leghatározottabban elutasítjuk és elítéljük a Magyarország ellen fordított hamis rágalmazókat, valamint a mögöttük álló szándékokat. Felszólítjuk Danilov urat is, hogy idézze fel nyilatkozatait!

– fogalmaztak. 

Mivel nem ez az első alkalom, hogy az Ukrajna iránti szolidaritását és támogatását számos módon kifejező és tettekben is megvalósító NATO- és EU-tagállam Magyarország ellen az ukrán vezetés egyes képviselői hasonló módon nyilvánulnak meg, a nagykövetség magyarázatot vár a felelős ukrán vezetőktől, milyen elképzelések mentén kívánják alakítani a jövőben kétoldalú és jószomszédi kapcsolatainkat az elhangzottak fényében.

A hírre Menczer Tamás államtitkár is reagált, közösségi oldalán azt írta:…nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték. Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap.

 

nagykövetség Kijev háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek