Alaposan mellélőttek a géntechnológiával a kutatók. A Neuroscience című tudományos folyóiratban a közelmúltban publikált tanulmányban arról írtak, hogy a CRISPR génszerkesztő technológia segítségével szerettek volna egy extra barátságos és rendkívül nyugodt hörcsögöt létrehozni, a terv azonban a visszájára sült el – számolt be róla BoingBoing.

Az a kutatók is elismerték, hogy a kísérlet borzasztóan rosszul sült el. A CRISPR-rendszerrel olyan szíriai hörcsögöket hoztak létre, amelyekből teljesen hiányzik egy Avpr1as nevű hormon. Ennek hiánya a kötődés teljes hiányát okozza az agyban, és viselekdésbeli érzéketlenséget eredményez a kis rágcsálóknál.

Az eredeti tervekhez képest váratlan végeredmény alapján hörcsögök több szociális viselkedési mintája és kommunikációja is leépült, és jelentős agressziót figyeltek meg náluk, főként azonos nemű fajtársakkal szemben.

Röviden összefoglalva kutatók a CRISPR-Cas9 segítségével eltávolítottak egy természetesen előforduló hormont, amelynek célja, hogy olyan dolgokat szabályozzon, mint a csapatmunka és a kötődés. A előzetesen megfogalmazott hipotézis az volt, hogy a szóban forgó hormon eltávolításával a hörcsögök nem szabályozzák tovább a szociális képességeiket, egyszerűen csak egy mindig ölelgethető, imádni való kebelbarátok lesznek az emberek számára.

A valóságban azonban rendkívül agresszívvé, territoriálisság és erőszakossá váltak fajtársaikkal szemben.