Már a tervekben sem szerepel a 3-as metró kocsijainak utólagos klimatizálása – írja a Népszava.

Budapest,/,Hungary,-,03.30.2019.:,The,Reconstructed,Train,And,Station
Fotó: Shutterstock

A budapesti M3-as vonalon közlekedő kocsikat 2016-ban 69 milliárd forintért újította fel az orosz Metrovagonmas. Az akkor még Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat azonban takarékossági okokból nem kért a szerelvényekbe klímát. Karácsony Gergely főpolgármester még jelöltként tett ígéretet a kocsik utólagos klimatizálására. Ehhez viszont az orosz gyártó hozzájárulására van szükség, mivel enélkül elvész a garancia.

A lap azt írja, az ukrán háború miatt az ilyen jellegű garanciális munkákat is felfüggesztette az orosz cég, és nem is folytatja a teljesítést, ha a BKV lehívja az összes bankgaranciát.

A szállítói szerződés összesen 41 darab 10,96 millió eurós bankgaranciát tartalmaz, azonban a teljes összeg lehívása sem fedezné a garanciális hibák javítását.

Szó volt arról is, hogy az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbér összegéből (körülbelül 12 milliárdból) fedezik az utólagos klimatizálás költségét, melyet előzetesen 6−10 milliárdra becsültek. Viszont a per elakadt, ugyanis a lap szerint az oroszok nem vették át a periratokat.

A BKV végül a hitelfelvétel mellett döntött. A 9,6 milliárd forintos beruházási lehívása a kormány jóváhagyásához kötött. A BKV így is felvesz 10 milliárd folyószámlahitelt működésre.