Brüsszel továbbra is kitart az olajembargó terve mellett – ezt először az M1-nek erősítette meg hivatalosan az Európai Bizottság szóvivője. A közszolgálati csatorna híradója felidézte, hogy péntek reggel a Politico című brüsszeli lap írt arról, hogy a lehetséges magyar vétó miatt kivehetik a hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét. Az M1-nek küldött hivatalos válasz szerint azonban kitartanak az olajembargó terve mellett.

Euro bills, and a cracked Russian flag. Sanction stamp. The concept of sanctions against Russia. Finance.
Fotó: ValleraTo

A Politico pénteken megjelent értesülései szerint felmerült az is, hogy a legújabb szankciós csomagot az olajembargó nélkül fogadja el az Európai Unió, hogy ezzel kerülje meg a magyar ellenállást a kérdésben.

Az elhalasztott olajipari intézkedések azonban komoly visszalépést jelentenek az EU szankciós elképzelései kapcsán, és különösen Ursula von der Leyen bizottsági elnök számára kellemetlen, aki az orosz olaj behozatalának teljes betiltását javasolta a május 4-i hatodik szankciócsomag tervezetében. 

Az unió szerint az orosz fosszilis tüzelőanyagok betiltása kulcsfontosságú lenne a háborús erőfeszítések finanszírozásának megzavarásában.