Az uniós diplomaták egy radikális lehetőséget mérlegelnek, hogy megkerüljék Orbán Viktor miniszterelnök vonakodását az orosz olaj betiltásával kapcsolatban. Lehetséges forgatókönyvként felmerült, hogy egyelőre az elhalaszthatja az olajembargót írta meg a Politico.

Egy Brüsszelben keringő elképzelés szerint az EU hatodik oroszországi szankciócsomagjának további elemei megvalósulhatnának mind a 27 tagország támogatásával. 

Az orosz kőolaj és finomított üzemanyagok behozatalának teljes tilalmát azonban egyelőre félre kell tenni, miközben tovább folyik a munka egy olyan kompromisszumos megállapodáson, amelyet Magyarország is elfogadhat 

mondták a lapnak brüsszeli források.

A Politico szerint egy kompromisszum komoly visszalépést jelentene az uniónak Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja miatti szankciók tekintetében. Ez különösen nagy csapás lenne Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, aki az orosz olaj behozatalának teljes betiltását javasolta a május 4-i hatodik szankciócsomag tervezetében. 

Budapest, 2022. május 9.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) munkavacsora keretében tárgyal a Karmelita kolostorban 2022. május 9-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára (j3).MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az orosz fosszilis tüzelőanyagok uniós piacának levágását Brüsszelben létfontosságú lépésnek tekintik egy olyan kulcsfontosságú bevételi forrás korlátozásában, amely Putyin háborújának finanszírozását segíti elő.

Ám az olyan tengerparttal nem rendelkező országok számára, mint Magyarország és Szlovákia, amelyek nagymértékben támaszkodnak az orosz olajvezetékekre, a kőolaj betiltása fájdalmas lenne. 

Valóban van egy ötlet a csomag felosztására, mivel a 90 százalékában megegyeztünk, tehát mindennel tovább kell haladni, kivéve az olajtilalmat

mondta egy uniós diplomata. Hozzátette, hogy az olajtilalom elkülönítése a szankciócsomag többi részétől rossz jelzést küldene, és emiatt más országok is ellenezhetik. A diplomaták pénteken találkoznak, bár még nem világos, hogy tárgyalnak-e az orosz szankciócsomagról. 

Kis előrelépés történt, de Magyarország még nem tudja támogatni az olajembargót

Az Európai Bizottság elnöke Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szijjártó Péter külügyminiszter videón ismertette a részleteket.

Egy másik uniós diplomata szerint jobb lenne, ha a lehető leggyorsabban jóváhagynák az új szankciócsomag többi részét, és egy későbbi szakaszban visszatérnének az olajembargóhoz. A forrás szerint a javasolt olajtilalom 90 százalékáról is jobb lenne megállapodni, mint semmiben sem. 

Korábban a VG megírta, néhány száz kilométert kellene megtenni ahhoz, hogy megterhelővé váljon egy átlagos magyar autósnak a tankolás. Egész Európában nem találni ugyanis olcsóbb üzemanyagot a hatósági áron, 480 forinton befagyasztott magyar tarifáknál. A környező országokban jóval mélyebben kellene a zsebünkbe nyúlni a tankolásnál, de egy kora nyári horvátországi nyaralás esetében is el kell gondolkozni azon, nem érdemesebb-e még a határ innenső oldalán teletölteni a kocsit. 

A szomszédban ugyanis május 9-én épp 162 forinttal került többe a 95-ös benzin literenként, mint itthon, a gázolaj pedig még drágább: a horvát kutaknál literenként 702 forintot kell kicsengetni a dízelért.