Az államfő bejelentése szerint az új külügyminiszter Catherine Colonna, Franciaország eddigi londoni nagykövete lett, aki régebben – Jacques Chirac elnöksége alatt – az uniós ügyekkel foglalkozó minisztériumot vezette. A védelmi tárca élére Sébastien Lecornu, a tengerentúli francia területek volt minisztere került.

Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter, Gérald Darmanin belügyminiszter és Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter megtartották korábbi tisztségeiket az új kabinetben – közölte az Élysée-palota.

Macron már kedden kinevezte új miniszterelnökét Élisabeth Borne eddigi munkaügyi miniszter személyében.

FRANCE - POLITICS - DIPLOMACY - ELYSEE - CONFERENCE OF AMBASSADORS IN PARIS - CONFERENCE DES AMBASSADEURS A PARIS
Élisabeth Borne harminc év óta az első női kormányfő Franciaországban. Legutóbb Francios Mitterand elnöksége idején volt női miniszterelnöke Franciaországnak, Edith Cresson személyében, kevesebb mint egy évig, 1991 májusa és 1992 áprilisa között. Borne Macron első államfői ciklusa során a munkaügyi tárcát vezette.
Fotó: Hans Lucas via AFP

Élisabeth Borne miniszterelnök a TF1 francia televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy kormánya elsődleges feladatának tekinti a vásárlóerő és az energiaárak körül kialakult problémák orvoslását. Hozzátette, hogy a kabinet a parlamenti választásokat követő első törvénycsomagjával a magas megélhetési költségek okozta nehézségeket igyekszik majd orvosolni.

A tizenhét minisztériumból nyolcat vezet nő, a teljes kormányzat 28 tagja között pedig fele-fele a nők és a férfiak aránya.

Az oktatási miniszter a részben afrikai hátterű Pap Ndiaye lett, a kulturális tárcát a libanoni születésű Rima Abdul Malak vette át. A következő olimpia megszervezésének feladata Amélie Oudéa-Castéra sportminiszterre vár.

Még ma felállhat az új francia kormány, megvan az új külügyminiszter is

Emmanuel Macron egyes minisztériumok nevét is megváltoztatta, hogy jobban jelezzék az április 24-én öt évre újraválasztott államfő prioritásait. A munkaügyi minisztérium például a jövőben munkaügyi, foglalkoztatási és a gazdasági integrációért felelős minisztérium lesz. Létrehozták az energetikai átmenettel foglalkozó tárcát, valamint a szolidaritással, önfoglalkoztatással és a fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó minisztériumot.

Macron már újraválasztása napján ígéretet tett arra, hogy jobban tekintettel lesz a társadalmi elégedetlenségekre, amelyeket 2018-ban és 2019-ben az úgynevezett sárgamellényes mozgalom jelenített meg.

Az új kormány első intézkedésein múlik az is, hogy a június 12-én és 19-én esedékes, kétfordulós nemzetgyűlési választásokon biztosítani tudja-e a parlamenti többséget az államfőnek a további hatékony kormányzáshoz.