Országszerte mintegy száz alkalommal riasztották a tűzoltókat szerdán a heves, akár 100 km/h-s sebességet is elérő szél és a jégeső okozta károk miatt – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t. Mukics Dániel közölte: a legsúlyosabb károkat Somogy megyében okozta a vihar.

A heves jégeső 80 épület tetőszerkezetét rongálta meg Kaposváron, Kaposmérőn, Kaposkeresztúron és Jákón. A viharos szél fákat döntött ki, gallyakat sodort az úttestre. További tíz riasztást kaptak a tűzoltók Baranya megyében, a többi káresemény pedig más nyugat-magyarországi megyékben történt.

A katasztrófavédelem összegzése szerint Somogy megyében a legtöbb bejelentés Kaposvárról érkezett, de Segesdre, Mikére is várják a szakembereket. Kaposváron az Iszák utcában leszakadt egy lakóépület teteje. Segesd és Böhönye között fák dőltek a 68-as főútra, mint ahogy fákat döntött ki a szél Mike és Kadarkút között is.

Baranyában kidőlt fák eltávolításához és a házakba befolyt esővíz szivattyúzásához kérnek segítséget a bejelentők. Komlón a mentőállomás épületére dőlt egy fa, egy másik fa pedig elektromos vezetéket szakított le. Mecseknádasdon és Zengővárkonyban fa dőlt az úttestre, akadályozva a 6-os főút forgalmát. Baranyajenőn szétverte a vihar egy ház tetejét, az esővíz befolyik az épületbe.

Riasztás a zivatarok miatt

Az Országos Meteorológiai szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki a déli országrészre, és a legalacsonyabb, citromsárga riasztást az ország középső területeire.

Az éjszakai órákban még többfelé számíthatunk heves zivatarokra, leginkább a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek – olvasható a met.hu-n megjelentetett riasztásban. Ezek mellé erősen viharos szélrohamok, jégeső és intenzív csapadékhullás társulhat. 

A zivatarok kelet felé haladnak, az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthathatnak.

Miután kivonultak a zivatarok az országból, csütörtökön veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű – teszik hozzá.

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön már sok napsütés várható, esetleg estefelé nyugaton fordul elő kisebb zápor. Az északnyugati szél eleinte még élénk lesz, majd fokozatosan mérséklődik. 26 fok körüli értékeket mérhetünk.